Skapad den 2021.08.30
Uppdaterad den 2021.12.16

Kreditbedömning på CapitalBox – så här går det till

När vi behandlar din låneansökan tittar vi på de uppgifter du lämnat och gör en kreditbedömning av företaget och företagets ägare. Kreditbedömningen bygger på uppgifter (kreditupplysning) vi inhämtar från UC. 

 

Vad tittar CapitalBox på i kreditupplysningen om mitt företag?  

Som långivare har vi ett ansvar att se till att den som tar ett lån hos oss inte försätter sig i en riskabel ekonomisk situation. Därför gör vi en noggrann kreditbedömning och inhämtar en kreditupplysning innan vi beviljar ett lån. Kreditupplysningen innehåller uppgifter om företagets kreditvärdighet, ett så kallat kreditbetyg.  

Vi tittar också på din totala lånesituation och om du har några betalningsanmärkningar. Oroa dig inte, vi gör alltid en helhetsbedömning. En missad parkeringsavgift på några hundralappar behöver inte rasera dina chanser att bli en framgångsrik företagare. 

Förutom att vi tar en kreditupplysning, kan det hända att vi ber dig om ett kontoutdrag från din bank och en aktuell resultat- och balansräkning så att vi kan göra en rättvis bedömning av företagets ekonomiska situation. Det är inte ovanligt att låneansökningar får avslag på grund av ”gamla” uppgifter i en kreditupplysning eller en årsredovisning. Det tycker inte vi är rättvist. I motsats till många banker anser inte vi att ”gamla synder” alltid måste ligga ett företag till last. Därför är vi noga med att vår kreditbedömning bygger på företagets ekonomiska situation som den ser ut i dag, och inte som den såg ut för 1,5 år sedan. 

 

Lång erfarenhet av att bedöma småföretagares ekonomi 

Vi har över sex års erfarenhet av att hjälpa svenska småföretagare att hitta en lämplig finansieringslösning för deras verksamhet. Tack vare detta har vi fått en god insikt i hur verkligheten ser ut för småföretagare i många branscher och att varje kreditbedömning måste göras med sunt förnuft och inte bara utifrån teoretiska mallar. 

 

Vad är UC? 

UC (upplysningscentralen) är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Företaget tillhandahåller information om svenskars lån och skulder. 

 

Vad är ett UC-Score? 

UC-Score är ett mått på din kreditvärdighet. Alla privatpersoner, enskilda näringsidkare, företag eller verksamheter som har förmågan att betala räkningar i tid och undvika betalningsanmärkningar är kreditvärdiga.

UC-Score går från 0 till 999, och ju högre UC-Score du har desto mer kreditvärdig är du, vilket ger dig större möjligheter att låna pengar och förbättra dina lånevillkor.  
 

Hur bedömer UC din kreditvärdighet? 

UC bedömer din kreditvärdighet baserat på många olika faktorer, bland annat inkomst, livssituation, tidigare lån och krediter, betalningsanmärkningar och månadsutgifter.  Om du sedan tidigare har många lån och betalningsanmärkningar kommer det att påverka din kreditvärdighet eftersom det ökar risken för att du inte kan betala av dina skulder. 

Så här beskriver UC ett exempel på en person med hög kreditvärdighet: Om du har varit fast anställd i många år och bott i samma villa i flera år där du snart betalat av bolånet, med barn över 18 år som inte bor hemma – anses du ha en stadig ekonomi och låg risk för att den drastiskt ska förändras. Därav även en förmodad hög kreditvärdighet. 
 

Vad är en betalningsanmärkning? 

En betalningsanmärkning är en indikation på att du inte har skött dina betalningar. Till exempel kan obetalda skulder eller skulder som inte har betalats i tid leda till en betalningsanmärkning hos UC.  En anmärkning kan vara allt från en obetald felparkering till en obetald vägtrafikskatt. Här kan du läsa mer om vilken typ av anmärkningar som kan dyka upp i en kreditupplysning och de källor som UC använder. [https://www.uc.se/om-uc/vara-kallor/anmarkning/] 

 

Hur länge finns betalningsanmärkningen kvar i UC:s register? 

En betalningsanmärkning på en juridisk person (aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag) är registrerad i fem år (60 månader). UC registrerar även ansökan om betalningsföreläggande samt ansökan om konkurs. En ansökan kvarstår under det aktuella händelseåret plus två år, vilket innebär att en ansökan om betalningsföreläggande/ansökan om konkurs som registrerats i februari 2019 tas bort den 1 januari 2022. 
  
För fysiska personer (privatpersoner och enskilda firmor/näringsidkare) kvarstår en betalningsanmärkning i UCs register i tre år (36 månader). En betalningsanmärkning som noterats den 14 februari 2019 tas alltså bort den 14 februari 2022.

 

Hur finner jag ut vad som står i UC:s register om mitt företag? 

Om du vill veta vilka uppgifter som finns registrerade om ditt företag kan du beställa ett registerutdrag hos UC. UC debiterar 495 kronor plus moms för registerutdrag om juridiska personer. Om du har en enskild firma har du rätt att kostnadsfritt en gång per år beställa ett registerutdrag som visar vilka uppgifter som UC har registrerat om dig (du kan beställa registerutdrag här).

Om du planerar att ta ett företagslån kan det vara bra att veta vilka uppgifter som finns registrerade om ditt företag innan du ansöker om lånet. På så sätt har du möjlighet att korrigera eventuella felaktiga uppgifter i registret.   

Om du har en betalningsanmärkning bör du vara medveten om att detta kan påverka dina chanser att få ett lån. Se till att uppgifterna är korrekta och diskutera frågan med långivaren innan du ansöker. En betalningsanmärkning är inte nödvändigtvis ett hinder.   

 

Påverkas företagets kreditvärdighet av många kreditupplysningar?

Om många kreditupplysningar har tagits på ett företag eller en privatperson kan det ha en stor betydelse när kreditvärdigheten ska bedömas i samband med en låneansökan, eftersom det kan tyda på en hög risk. Men att ett företag har ansökt om ett lån hos flera långivare är inte nödvändigtvis ett tecken på att företaget har ekonomiska problem.   

I dag finns det flera företag som erbjuder en tjänst som jämför låneerbjudanden från flera olika långivare med en och samma kreditupplysning, men tänk på att det kan förekomma att flera kreditupplysningar genomförs ändå. Därför rekommenderar vi att du själv undersöker långivarnas erbjudanden i förväg. Tala med deras kundtjänst innan du ansöker och försök ta reda på vilka möjligheter du har att få ett lån. På så sätt minskar risken att många kreditupplysningar tas på dig och ditt företag. Med andra ord: ansök bara om lån hos långivare där du har en stor chans att få en låneansökan beviljad. 

 

Kan jag förbättra mitt kreditbetyg? 

Ja, det kan du. Se till att sätta tydliga mål för företagets ekonomi och investera bara i sådant som ger bra avkastning, så ökar du dina chanser att få ett lån. Här några tips på hur du kan förbättra ditt kreditbetyg: 

  • Samla dina lån i ett enda lån 
  • Betala av gamla lån 
  • Betala alla räkningar i tid 
  • Ta inte smålån