Skapad den 2021.05.05
Uppdaterad den 2022.05.04

Företagslån eller företagskredit – vad är bäst för mitt företag?

Att välja rätt typ av lån till företaget kan vara svårt, särskilt med tanke på att det i dag finns en mängd olika alternativ. Två av de vanligaste finansieringsformerna är företagslån och företagskredit, men vad är skillnaden? Och vad är bäst för just ditt företag? 

I den här artikeln går vi igenom för- och nackdelarna med företagslån och företagskrediter, så att det blir lättare för dig att välja det alternativ som passar dig bäst.

 

Företagslån

Ett företagslån är ett lämpligt alternativ om du planerar att göra en större investering eller har tillfällig likviditetsbrist och därför är i behov av extra rörelsekapital. Inom redovisning skiljer man mellan kortfristiga och långfristiga skulder, vilket bara är ett annat sätt att säga om företagslånet ska betalas tillbaka på kort eller lång tid. Om du exempelvis ska investera i en lokal eller renovera kan ett företagslån med lång återbetalningstid, gärna minst tre år, vara lämpligt.  

Företagslån med kort återbetalningstid används ofta för att täcka mer akuta behov, till exempel om det saknas pengar i kassan för att fylla på lagret, betala löner eller betala hyran under lågsäsong, eller för att täcka utgifter i väntan på betalning från en kund. Återbetalningstiden kan variera från en månad upp till tre år. 

Företagslån kan beviljas med eller utan säkerhet, vilket är något du bör ta hänsyn till när du väljer finansiering. Den vanligaste formen av säkerhet är personlig borgen. Andra former av säkerheter kan vara fastigheter eller inteckning i företaget, så kallad företagshypotek. Ett företagslån med säkerhet innebär en lägre risk för långivaren och därför är räntan vanligtvis lägre. Tänk dock på att handläggningstiden kan vara längre för ett företagslån med säkerhet.  

Att ansöka om ett företagslån utan säkerhet är vanligtvis okomplicerat och handläggningen går snabbare än om du ställer en säkerhet för lånet. Din ansökan bedöms i stället utifrån företagets omsättning och/eller kreditbetyg efter en sedvanlig kreditprövning.  

Eftersom ett företagslån utan säkerhet innebär en högre risk för långivaren är räntan vanligtvis högre och räntesatsen fast. Tänk också på att återbetalningstiden ofta är kortare för ett lån utan säkerhet. 
 

Fördelar: 

 • Du kan låna valfritt belopp- vanligtvis från 10 000 kr upp till 20 000 000 kr. Ett företagslån kan vara en bra lösning om du snabbt är i behov av ett större belopp. Hur mycket du kan låna varierar mellan olika långivare och beror på företagets kreditbetyg, omsättning och vilken typ av lån du väljer. CapitalBox erbjuder lån utan säkerhet från 20 000 upp till 3.5 miljoner kr med en återbetalningstid på upp till tre år. 
 • Räntan varierar från 1 till 4 procent per månad, beroende på lånets typ och hur snabbt du behöver pengarna. Företagslån har vanligtvis en lägre ränta än en företagskredit, vilket ger en lägre totalkostnad för lånet. 
 • Lånevillkor – när du tecknar ett företagslån kan du välja en återbetalningstid som passar ditt företag och betalar ett fast belopp varje månad. Vissa långivare, som till exempel CapitalBox, tar inte ut någon extra avgift om du vill lösa lånet i förtid. 
 • Det går snabbt! Att teckna ett företagslån hos en långivare på nätet går ofta betydligt snabbare än att teckna ett traditionellt banklån. Att ansöka tar bara några minuter, och om lånet blir beviljat kan du ha pengarna på kontot samma eller nästa arbetsdag. 

 
Nackdelar:

 • Vissa långivare kräver alltid någon form av säkerhet i företaget, till exempel pant i egendomsåsom varulager, maskiner och liknande. CapitalBox använder i stället personlig borgen från en av företagets ägare, vilket innebär att skulden övergår till denne om företaget inte kan betala.

Om du vill veta mer om hur vårt företagslån fungerar kan du läsa följande guide: Hur får jag ett lån hos CapitalBox?

 

Företagskredit

En företagskredit innebär att en långivare ställer ett belopp till företagets förfogande som kan utnyttjas efter behov. Med en företagskredit kan du när som helst ta ut pengar upp till en viss gräns (kreditgräns) och du betalar endast ränta för den del av krediten som du utnyttjar. När du betalat ner krediten kan du utnyttja den på nytt vid behov. 
 
En företagskredit används ofta till följande ändamål: 

 • Inköp av varor 
 • Reparationer av utrustning 
 • Finansiering av marknadsföringskampanjer 
 • Täckande av utgifter under lågsäsong 

 
Fördelar 

 • Du betalar endast ränta för den del av krediten som utnyttjas. 
 • Krediten kan utnyttjas vid behov (upp till kreditgränsen)och du behöver inte låna mer pengar än du behöver för tillfället. 
 • Att ha tillgång till en kredit ger trygghet. 

 
Nackdelar 

 • Ofta tillkommer en årsavgift för krediten, och i vissa fall en avgift för varje transaktion.
 • Vissa långivare kräver säkerhet för företagskrediter.  
   

Vilken typ av lån passar ditt företag bäst, företagskredit eller företagslån? 

Svaret på den frågan beror på flera faktorer: 

 • Hur mycket pengar behöver du låna? Kreditgränsen för ett mindre företag är vanligtvis 500 000 kr. Vid större behov,kan ett företagslån vara ett bättre alternativ. 
 • Vad ska pengarna användas till? Behöver du kapital till en större investering eller utgift kan ett företagslån vara lämpligt. Om du behöver ha tillgång till kapital löpande efter behov är en företagskredit ett bättre val. 
 • Vad är viktigast för dig, flexibilitet eller förutsägbarhet? Är förutsägbara kostnader viktigt för dig ska du välja ett företagslån. Då får du ett lån med en fast månadskostnad vilket gör det enkelt att ha kontroll på dina utgifter. Om du däremot vill ha en mer flexibel lösning kan en företagskredit vara rätt val.  
 • Företagets och ditt personliga kreditbetyg. Din kreditvärdighet påverkar hur mycket pengar du kan låna och till vilka villkor.