Skapad den 2022.03.18
Uppdaterad den 2022.04.22

Refinansiering av företagslån med betalningsanmärkning

Betalningsrefinansiering är inte en enkel sak. Många banker ger inte företag möjlighet till refinansiering om de har en betalningsanmärkning eller ett pågående inkassoärende. Captalbox tänker att misstag är mänskliga. Misströsta inte, vi kan hjälpa dig med refinansiering, trots att du har betalningsanmärkningar eller pågående inkassoärenden. 

Vad är en betalningsanmärkning? 

De flesta vill givetvis betala sina räkningar i tid, men ibland händer det att en räkning inte blir betald av någon anledning. Betalar du inte i tid, startar en inkassoprocess som i värsta fall leder till att du får en betalningsanmärkning.  

Detta sker i steg. Du får först en påminnelse - ibland två eller fler. Om du ändå inte betalar, får du ett inkassobesked, vilket är den sista påminnelsen du får innan räkningen skickas iväg till ett inkassoföretag. Betalar du det belopp som står på inkassobeskedet, är det grönt. Men, betalar du inte inkassobeskedet, inleds rättsliga åtgärder och skulden skickas till Kronofogden. Kreditupplysningsföretagen registrerar det som en anmärkning. De flesta Kreditupplysningsföretag hämtar dagligen uppgifter om nytillkomna skulder och registrerar det i sina register. 

En betalningsanmärkning kan exempelvis leda till att företaget inte får lån från banken, inte kan teckna t.ex. telefonabonnemang eller tvingas till förskottsbetalningar. Kreditkortsskulder ofta har en ränta på upp till 30 %! Det finns två typer av betalningsanmärkningar: 

Allmänna mål (skatter & avgifter till offentliga myndigheter): Dessa utgörs av betalningskrav från den offentliga sektorn, alltså från stat, kommun, landsting eller myndigheter. Ett allmänt mål uppkommer normalt efter att ett företag inte betalat i tid exempelvis skatt, moms, arbetsgivaravgift, parkeringsböter eller andra offentliga avgifter. 

Enskilda mål (skulder till privata fordringsägare): Dessa utgörs normalt av betalningskrav från privata företag. En betalningsanmärkning uppkommer efter att ett företag eller inte i tid betalat sina räkningar för exempelvis hyra, leverantörsskulder eller lån. 

 

Konsekvensen av en betalningsanmärkning 

Om du har fått en betalningsanmärkning får detta en rad negativa konsekvenser för din ekonomi. Du kan nekas viktiga tjänster som försäkringar, el, mobilabonnemang och lån. Försäkringsbolag, mobiloperatörer, banker och andra långivare gör alltid en bedömning av sina sökandes betalningsförmåga och kredithistorik. 

Det är också väldigt svårt att få nya lån. Att låna ut pengar till personer som inte har kontroll över sin ekonomi innebär en risk för bankerna. Slutligen bir det dyrt. Obetalda räkningar som går till inkasso medför stora avgifter och avgifter som också ska betalas utöver den ursprungliga fordran. En liten räkning kan snabbt multiplicera under denna process. 

 

Hur vet jag om mitt företag har en betalningsanmärkning? 

Det kan ett kreditupplysningsföretag informera dig om. På Datainspektionens webbplats finns en fullständig lista över kreditupplysningsföretagen. Kreditupplysningsföretagen hämtar offentliga uppgifter från olika register, bland annat från Kronofogden. Dessa uppgifter lämnas sedan till olika frågeställare, exempelvis banker, hyresvärdar och kreditbolag. 

 

Vad är refinansiering? 

När man refinansierar, ersätter man ett lån med ett annat. Har du exempelvis många och dyra små lån kommer det att löna sig att slå ihop dem till ett enda större lån med lägre ränta och bättre villkor. Du sparar också in pengar genom att minska på antalet månadsavgifter. Du kommer då att betala betydligt mindre i ränta per månad och du kan frigöra medel som du kan använda för att amortera på skulden snabbare och få mer ekonomisk frihet. Detta kommer att göra det lättare att betala de räkningar som har gått till inkasso och på så sätt bli av med betalningsanmärkningarna. Du kommer även att kunna få en längre återbetalningstid. 

 

Hur ansöker du om refinansiering? 

Det är en ganska enkel process. Du fyller i en ansökan på nätet, bifogar den information som efterfrågas och får svar inom kort tid. Men, har du en betalningsanmärkning bör du vara medveten om att det kommer att ta lite längre tid. 

 

Refinansiering med betalningsanmärkning  

Du kan spara både tid och energi på att få någon att göra inkassoarbetet åt dig. Om du ska refinansiera skuld utan säkerhet är detta särskilt bekvämt. 

Kanske har du skulder hos mer än en finansiär som du vill refinansiera. Sedan finns det många räntor, villkor att hantera. I dessa fall är det mycket bra att den nya banken eller leverantören gör arbetet med att refinansiera din skuld åt dig. 

Vi har gjort det enkelt att refinansiera skulder. Det är bara att kontakta oss på CapitalBox så sätter vi dig i kontakt med erfarna rådgivare som hjälper dig att få en överblick över din skuld. Vidare hjälper vi dig att ta det nya lånet och avsluta den gamla skulden. Refinansiering kommer att bero på om det är möjligt att refinansiera med eller utan säkerhet.

 

Ansök om ett företagslån redan idag!