Skapad den 2021.04.19
Uppdaterad den 2022.05.02

Vilken typ av företagslån passar ditt företag bäst?

En företagare behöver ibland ett extra tillskott i kassan, till exempel för att köpa in ny utrustning, finansiera en större annonskampanj eller täcka oförutsedda utgifter.

Här följer en kort översikt överolika typer av lån och krediter för företag. Innan du fattar ett viktigt ekonomiskt beslut, rekommenderar vi att du noggrant undersöker vilken typ av lån som passar ditt företag bäst. 

Gör följande: 

  • undersök hur mycket pengar du behöver 
  • gör en affärsplan 
  • undersök vilken återbetalningstid som kan vara lämplig 
  • bestäm om du behöver ett snabbt lån eller om du kan vänta
  • gör en bedömning av din förmåga att återbetala lånet. 

De vanligaste typerna av lån och krediter för företag är:

Företagslån 

Ett företagslån är ett lån som ett företag tar ut hos en bank eller ett finansbolag. Lånet har vanligtvis en fastställd återbetalningstid och räntan kan antingen vara fast eller rörlig. 
Många företagslån är kortfristiga, vilket innebär en återbetalningstid på 1–48 månader. Lånebeloppet varierar vanligtvis mellan 20 000 och 3.5 miljoner kr.  

I dag görs ansökan ofta via ett formulär online och vissa långivare hanterar ansökan och betalar ut pengarna direkt - ibland samma dag.  

Kortfristiga lån har vanligtvis en högre ränta än lån med längre löptid och lämpar sig för mindre investeringar, såsom inköp av utrustning eller för att täcka oförutsedda utgifter.  

Företagskredit  

En företagskredit har stora likheter med en checkkredit. I stället för att hela beloppet betalas ut vid ett och samma tillfälle, vilket vanligtvis är fallet om du tar ett företagslån, får du en kredit som kan utnyttjas vid behov, upp till en fastställd kreditgräns. En av fördelarna med en företagskredit är att den inte innebär några räntekostnader förrän den används. Räntan beräknas på det nyttjade kreditbeloppet. 

Factoring  

Factoring är en tjänst som innebär att du säljer eller belånar dina fakturor till ett factoringbolag eller en bank, mot en avgift som vanligtvis beräknas som en procentsats på fakturabeloppet. 

Den vanligaste formen av factoring är fakturaköp, vilket innebär att factoringbolaget övertar hela fakturan. Vid fakturaköp betalas 100 % av beloppet ut samma dag, minus avtalad provision. Att sälja fakturor är något dyrare än att belåna dem, men det har två viktiga fördelar: du får hela beloppet direkt och du kan välja att sälja enstaka fakturor.   

En variant är fakturabelåning. Vid fakturabelåning får du 60-90 % av beloppet direkt och resten när din kund betalar fakturan. Vanligtvis måste du belåna samtliga av företagets fakturor för att få tillgång till denna tjänst. 

 

Vilket företagslån bör jag ta?

Jämför korttidslån, brygglån, factoring och företagskreditkort (kontokredit)

De flesta företag behöver extra finansiering någon gång. Du kanske behöver det för ny utrustning, ökat lager eller helt enkelt för att betala lönerna medan du väntar på att mer pengar ska komma in. Men till skillnad från stora företag har små och medelstora företag inte lyxen att kunna gå in på en bank och få det lån de behöver, när de behöver det. Faktum är att de flesta banker tenderar att inte bevilja lån till små företag, även om det går bra för företaget.  

Det är här CapitalBox och andra låneinstitut kommer in i bilden. När du börjar leta efter ett lån är det lätt att bli överväldigad av alla olika typer av lån och finansieringar som erbjuds. Därför har vi gjort denna tabell som listar några av de mest populära finansieringsalternativ som du kan komma att stöta på och hur de fungerar. Vi har också tagit med den ränta du kan förvänta dig för varje typ av lån, men tänk på att det är en generalisering och att faktiska priser och avgifter kan variera beroende på ditt företag och den långivare du väljer att samarbeta med.  


 

 

CapitalBox

Brygglån

Factoring

Företagskreditkort (kontokredit)

ÖverblickEtt kortfristigt lån som används för att täcka leverantörs-, lager- och utrustningskostnader eller andra driftskostnader som hindrar ditt företag från att växa och fungera smidigt. Pengarna du lånar är inte knutna till några specifika krav så att du kan använda lånet så som det bäst passar dina affärsbehov. Ingen säkerhet behövs, endast personlig borgen. Du har även möjlighet att utöka ditt lån.


En typ av interimslån som används för att täcka tidskänsliga eller riskabla investeringar före en långsiktig finansieringslösning hittats. Används huvudsakligen av fastighetsutvecklare för att snabbt finansiera ett nytt projekt/en ny investering utan att vänta på att det gamla ska vara sålt/realiserat.

Hjälper till att täcka kassaflödesluckor genom att "sälja" fakturor som ska betalas inom 90 dagar (vanligtvis 80 % av fakturabeloppet), vilket gör att ditt företag redan nu kan använda pengarna. Används huvudsakligen av mycket nya eller stora B2B- eller B2G-företag som inte kan vänta 30-90 dagar på att fakturorna ska betalas.En typ av kreditkortslån som ger rätt till övertrassering av kontot som kan användas i nödsituationer eller för oväntade köp. Används huvudsakligen av företag som vill ha mer flexibilitet i kassaflödet för eventuella (men inte säkra) framtida utgifter.  
Lånestorlek20 000 – 3 500 000 kr> 1 000 000 kr> 100 000 kr≈ 1 000 000 kr
Typisk företagsstorlekSmå till medelstoraMedelstora till storaSmå till storaStora
Genomsnittlig (månatlig) ränta  2 - 2,9%Från cirka 6 %≈  1,8 – 6%

≈  0,25 – 1%

(på uttaget belopp)

Andra avgifter som tillkommer för lånet  

Huruvida du kommer att debiteras för alla eller några av dessa avgifter skiljer sig från långivare till långivare. Så håll ögonen öppna!   

Uppläggningsavgift (max 2,5%) 

 Uppläggningsavgift (1–6%)

Avgift för att avsluta lån (2–4 % av lånesumman)

 Uppläggningsavgift 

Serviceavgift

Minimiavgift

Överföringsavgift

Mänadsavgift
Hur snabbt lånet fås

Utbetalning samma dag

ANSÖK NU!

≈ 3–6 veckor≈ 3–10 dagar≈ 1–2 månader

 

Behöver du extra kapital för att täcka oförutsedda utgifter? 

CapitalBox erbjuder ägare av små och medelstora företag det rörelsekapital de behöver – när de behöver det. Vi erbjuder företagslån på upp till 3.5 miljoner kr med en återbetalningstid på upp till tre år. 
 

 

Vi är anlitade av tusentals företag

"Alla som driver företag vet att rörelsekapital är som luften vi andas – nödvändigt. CapitalBox förstår att ett företag fortfarande kan fungera bra trots brist på rörelsekapital. Med öppet sinne, fullständig transparens och ömsesidigt förtreoende lyssnade de och förstod våra förutsättningar, och de kändes som en god samarbetspartner. Med CapitalBox snabba hjälp kunde vi lösa likviditetsproblemet på bara 24 timmar. Deras snabba och professionella åtgärder gjorde ett bestående intryck som vi inte kommer att glömma i första taget.”

Mats Holmgren

 

"Jag är så nöjd med den snabba servicen vi fick från er."

Mias Däck

 

“Jag är jättenöjd! De var till stor hjälp. Snabba svar. Pengar på bara några timmar. Perfekt!”  

Sylwia Frelas