Skapad den 2018.10.29
Uppdaterad den 2022.04.01

Betalningsfri månad

Har produktionskostnaderna har gått upp och försäljningen har gått trögare än väntat under det här kvartalet? Om du inte har möjlighet att återbetala ditt företagslån denna månad är det inga problem. Med en betalningsfri månad kan du skjuta upp dina återbetalningar.  

Vad är en betalningsfri månad egentligen? 

En kredittagare som har möjlighet att skjuta upp betalaningen på ett lån eller en kredit en månad, har en så kallad betalningsfri månad. Varken amortering, ränta eller andra avgifter behöver betalas under en betalningsfri månad - men dock fortsätter räntan att ackumuleras under denna period. 

 

Vilka krav gäller för att få en betalningsfri månad? 

Det varierar hos olika långivare, men de tre vanligaste kraven är följande: 

  • Det går inte att börja låneprocessen med att begära en betalningsfri månad. Det bör ha gått ett halvår innan en betalningsfri månad kan äskas.  
  • Om långivaren godkänner fler än en betalningsfri månad, får de inte komma efter varandra. 
  • Kredittagaren ska ha skött tidigare betalningar på lånet. 
  • Längden på löptiden har betydelse. Ibland krävs att upp emot 12 månaders löptid för att det ska erbjudas en betalningsfri månad. Har du då en privatlån på 24 månader så är chansen stor att du erbjuds flera betalningsfri månader, men att du endast kan använda en sådan för varje 12 månader. 

 

Kostar en betalningsfri månad något? 

Nej, det är gratis att utnyttja en betalningsfri månad. Däremot ackumuleras ränta på skulden under denna månad. Således förlängs låneperioden med en månad, förutsatt att det handlar om lån. Den totala kostnaden för lånet blir därför något högre. 

 

Hur aktiveras betalningsfri månad? 

Oftast kontaktar du kundtjänst hos det låneföretag du lånat pengar hos. De flesta erbjuder sina kunder en möjlighet att logga in på ”Mina sidor” och aktivera månaden. 

Vissa långivare ger sina kunder möjlighet att välja samma betalningsfria månader varje år, exempelvis januari och augusti som brukar vara ”tunga” månader ekonomiskt.  En del företag har förutsättningar som gör att de vet om att vissa månader är mindre gynnsamma. 

 

Kan man skjuta upp betalningen på annat sätt? 

Kontakta alltid långivaren om du förutser att det bli svårt att betala någon månad så att du inte riskerar påminnelseavgifter eller i värsta fall betalningsanmärkning.  

 

Ofta går det att hitta en lösning tillsammans med långivaren - det ligger i bådas intresse att det ska gå bra för kredittagaren. Kommunikation är A och O i det här fallet! Ni kanske kan ha en  diskussion om  hur betalningen kan läggas upp för att passa den uppkomna situationen. Kanske kan en mindre summa på lånet betalas, kanske erbjuds en extra betalningsfri månad eller någon annan lösning. 

 

Kontakta oss på CapitalBox så kan vi diskutera om du kvalificerar för en betalingsfri månad.