Skapad den 2021.06.16
Uppdaterad den 2021.06.16

Ränta på företagslån - allt du borde veta!

Räntan på ett företagslån är inte bara en procentsats, det är en viktig del av den ekonomiska beräkningen du behöver göra innan du beslutar att ta ett företagslån. Det finns flera aspekter du bör ta hänsyn till innan du bestämmer dig för vilket företag du ska vända dig till, såsom lånevillkor, avgifter, arrangemang, återbetalning och syftet med lånet. I detta blogginlägg kommer vi att titta närmare på räntan.

Kostnaden för att låna pengar kallas ränta. Räntan är ett avtal mellan den som tar lånet - låntagaren - och den som lånar ut pengar - långivaren. Avskrivningar och räntor är inte samma sak. Avskrivningar är en del på själva skulden och räntan är en avgift för själva lånet.

 

Fasta och rörliga räntor

Fast ränta är inte beroende av marknadens svängningar Företagslånet ligger vanligtvis på ett till fem års återbetalning, vilket du bestämmer när lånet ska förhandlas fram. Räntan kan varken stiga eller sjunka och det innebär att du vet exakt vilka kostnader du kommer att ha för företagslånet i framtiden.

När du binder upp ett lån förbinder du dig att betala en viss ränta varje månad och lånets storlek kan påverka räntan. Om du vill ändra återbetalningsperioden och betala av lånet i förskott, kommer långivaren att ta ut kompensation för det belopp de förlorar på grund av att utebliven ränta.

Fasta räntor på företagslån är lämpliga för den som vill kunna förutse framtida kostnader, känna sig säker i form av en exakt budget och att räntan inte kan stiga. Skulle marknadsräntan stiga över den fasta räntan, betalar du de facto en lägre ränta än om du valt rörlig. Du kan behöva betala en extra kostnad för säkerheten av att ha en fast ränta.

De rörliga räntorna styrs av marknadsräntan, som i sin tur styrs av Riksbankens reporänta och den ekonomiska situationen i Sverige. Om marknadsräntan stiger blir företagslånet dyrare. Om räntan sjunker blir lånet billigare. Fluktuationerna påverkar dock inte räntan oftare än ca var tredje månad.

Marknaden ska vara relativt stabil när du väljer en rörlig ränta, annars bör du ha en marginal för eventuella höjningar. Om du planerar att återbetala ditt lån tidigt är rörliga räntor ett alternativ.

Fördelen med rörliga räntor är att du kan spara mycket pengar om räntesituationen sjunker. Du kan också välja att ändra rörlig till fast ränta när som helst om det behövs. Dessutom är åtagandeperioden kort, vilket innebär att du snabbt kan betala av lånet. Historiskt har rörliga räntor gett resultat.

En nackdel är dock att kostnaderna stiger snabbt om räntorna stiger. Detta innebär att du måste hålla reda på räntesituationen och du behöver en buffert för eventuella ändringar.

 

Effektiv och nominell ränta

Den effektiva årliga räntan visar den totala kostnaden med alla avgifter inkluderade. En nominell ränta anger kostnaden för lånet utan några avgifter.

 

Vad är räntan på ett företagslån?

Räntan på företagslån fastställs vanligtvis individuellt. Det beror på företagets omsättning och kreditvärdighet, hur mycket du vill låna och vilken säkerhet du har för lånet.

 

Kan jag ta ett företagslån utan ränta?

Ja, vissa långivare erbjuder räntefria företagslån. Du betalar en fast månadsavgift för ditt lån. Det passar företag som vill veta sina framtida kostnader.

 

Vilken långivare har den bästa räntan på ett företagslån?

Det är inte möjligt att säga vilken långivare som har den bästa räntan i allmänhet. Räntan fastställs ofta individuellt för varje företag, baserat på kredituppgifter och annan information som långivaren samlar in om företagets ekonomi. Med hjälp av denna information bedömer långivaren hur stor risk lånet medför och därmed vilken ränta som är lämplig.

CapitalBox erbjuder ett snabbt och flexibelt företagslån utan dolda avgifter eller krav på säkerhet i företaget och där din låneansökan behandlas utifrån hela din verksamhet.