Skapad den 2021.12.10
Uppdaterad den 2021.12.10

Julklappar och andra gåvor till anställda - vad gäller?

Att visa sina anställda uppskattning är det absolut bästa sättet att boosta företagskultusren. Alla mår bra av beröm, oavsett om det är en klapp på axen, en uppskattande kommentar eller ett värdefullt råd. Vad gäller fysiska gåvor, är de också mycket uppskattade. Till skillnad från verbal uppskattning, finns det regler för hur du får förära dina anställda med julklappar och andra gåvor. Främst har det att göra med huruvida gåvan är skattepliktig eller ej och hur stort belopp du får lägga på dina presenter. Vi ska kika lite på vad som gäller och på Skatteverkets hemsida kan du hitta informationen i sin helhet. 

 

Skattepliktigt eller ej? 

Ger du gåvor till anställda, är de skattepliktiga för den anställde - om - det inte handlar om julklappar, jubileumsgåvor eller minnesgåvor. Observera att det gäller så länge gåvans marknadsvärde inte överstiger det skattepliktiga beloppet - annars är gåvan skattepliktig från första kronan. Följande gäller: 

  • Julgåva – är skattefri för en anställd så länge värdet inte överstiger 500 kr (inklusive moms). 
  • Jubileumsgåva – är en gåva till en anställd i samband med att företaget firar något jubileum, exempelvis 25- eller 100-årsjubileum. Den är skattefri om värdet inte överstiger 1 500 kr (inklusive moms) 
  • Minnesgåva – är en gåva till en tillsvidareanställd och som ges i samband med att den anställde kanske har en jämn födelsedag, såsom 50 år eller om den anställde troget arbetat i företaget i 20 år eller mer. Gäller också om en anställd slutar. En minnesgåva är skattefri om värdet inte överstiger 15 000 kr (inklusive moms). Du som egenföretagare får ge en minnesgåva vid mer än ett tillfälle, utöver när anställningen upphör. Som varaktigt anställd räknas en person vars sammanlagda anställningstid är minst sex år. 

 

Tillfällig skattefrihet för gåvor upp till 2 000 kronor under 2021 

Under perioden 1 januari – 31 december 2021 gäller en tillfällig skattefrihet för gåvor som innebär att en anställd inte förmånsbeskattas så länge gåvornas värde sammantaget inte överstiger 2 000 kr och att de inte lämnas i pengar. Detta gäller utöver de tidigare möjligheter att ge skattefria gåvor (exempelvis julpresenter). 

Julgåvan får i normala fall uppgå till ett värde av 500 kronor för att vara skattefri men under 2021 kan du kombinera en tillfällig gåva med en julgåva och således ge de anställda en skattefri julgåva för upp till 2 500 kronor. 

 

Presentkort och gåvor som lämnas i pengar 

Gåvor som lämnas i pengar är inte skattefria. Som pengar räknas även andra betalningsmedel såsom check, postväxel och presentkort som kan bytas mot pengar. Presentkort som inte kan bytas mot pengar är däremot en skattefri gåva. 

 

Om en anställd ber dig att skänka pengar till en ideell organisation istället för en julgåva, beskattas den anställda för gåvans värde som lön. Detta eftersom gåvan jämställs med kontanter. 

Om det är du som arbetsgivare som själv valt att skänka pengar till en ideell organisation som en julgåva, beskattas din personal inte för den gåvan. 

 

Vi på Capitalbox finns här för dig och ditt företag i alla lägen - även vad gäller mindre lån.