Skapad den 2021.06.07
Uppdaterad den 2021.06.07

Har du någonsin undrat hur banker och långivare fastställer räntan på företagslån?

De flesta företag behöver då och då låna pengar, till exempel i samband med större inköp, nya projekt, eller för att täcka oförutsedda utgifter. 

Om du ska göra en större och långsiktig investering kan det vara lämpligt att tala med din bank och ansöka om ett lån med säkerhet. För mindre utgifter eller för att täcka ett omedelbart kapitalbehov kan du kontakta ett finansbolag och ansöka om ett företagslån utan säkerhet. Oavsett om du väljer att låna från en bank eller ett finansbolag ska du veta att den du lånar pengarna av inte gör det av välgörenhet, och att räntan är det pris du betalar för att få låna pengarna. 

 

Så här fastställer banker och finansbolag räntan när de lånar ut pengar till företag 

Hur beräknas räntan på ett företagslån? 

När en långivare, till exempel en bank, ska låna ut pengar till ett företag fastställer de räntan utifrån ett antal olika faktorer. Här följer några av de viktigaste:  

 

Tillgång och efterfrågan 

När efterfrågan på företagslån är hög tar långivarna vanligtvis ut en högre ränta. Och omvänt: när efterfrågan är låg sänker de räntan för att uppmuntra sina kunder att låna mer.  

 

Risk 

Som du förmodligen redan vet skiljer sig kraven åt mellan olika långivare. Vissa långivare är mer restriktiva och kräver någon form av säkerhet eller att företaget har en viss omsättning. Hur väl företaget uppfyller dessa krav tas med i beräkningen när långivaren bestämmer nivån på räntan.  

Ett lån med säkerhet innebär att långivaren har rätt till någonting ditt företag äger om du inte kan betala ditt lån. På så sätt minskar långivarens risk och därför erbjuds du vanligtvis en betydligt lägre ränta.  

Detta gynnar självklart större företag med ekonomiska muskler, eftersom de kan låna pengar mot säkerhet och på så vis förhandla sig till en lägre ränta. 

 

Företagets kreditvärdighet 

Långivaren tar också hänsyn till din kreditvärdighet när de bedömer din låneansökan, oavsett om du har en enskild firma eller ett aktiebolag. Vanligtvis görs detta genom en kreditupplysning.  

Din kreditvärdighet är viktig, så tänk långsiktigt och försök att förbättra den så mycket du kan. I den här artikeln kan du läsa mer om hur du förbättrar din kreditvärdighet.

 

Långivarens kostnader 

En faktor som många inte tänker på är långivarens kostnader.  

När en bank lånar ut pengar är det främst välmående företag som erbjuds en låg låneränta. Det beror främst på att banker så gott som alltid kräver någon form av säkerhet eller pant. Med andra ord minimerar bankerna sin risk genom att endast låna ut pengar till företag med bra ekonomi. Och därför kan de erbjuda en lägre ränta. 

Alternativa långivare, även kallade Fintech-bolag, finansierar ofta sin verksamhet genom externa investerare eller genom att emittera obligationer. Därför kan de erbjuda mer flexibla lånealternativ, som till exempel lån utan krav på säkerhet.