Skapad den 2018.05.28
Uppdaterad den 2019.10.07

Vardagen för en ägare av ett litet eller medelstort företag

Om du har ett litet eller medelstort företag har du säkert redan insett att det inte är ett typiskt 9 till 5 jobb.  Den tid då de flesta får gå hem efter en vanlig arbetsdag har en småföretagares dag knappt kommit halvvägs. 

Visst kan det låta spännande att driva sitt eget företag men om vi ska vara riktigt ärliga så är det varken särskilt enkelt eller glamoröst med de långa, oförutsägbara arbetstiderna eller det faktum att man måste vara både VD, driftschef, revisor, personal- och IT-expert på samma gång.  Många gånger kan det leda till att hälsan blir lidande, vilket i slutändan kan ha negativa konsekvenser för ditt företag.

Men med så många olika saker att fokusera på, hur gör man för att kunna koncentrera sig på vad som verkligen är viktigt?  Hur får man allt gjort?  Trots att det är en himmelsvid skillnad mellan att vara småföretagare och att jobba 9 till 5 så kan man ofta göra livet lättare för sig både på det personliga och professionella planet genom att implementera en 9 till 5-struktur och rutin.

Börja dagen på rätt sätt

Börja jogga, lyfta vikter eller yoga.  Oavsett vilken aktivitet du väljer finns det inget bättre sätt att börja sin dag på än med träning.  Vi vet att det är lockande att ligga kvar och dra sig lite längre på morgonen.  Vi vet att det ibland känns omöjligt att kasta av sig de där varma härliga lakanen. 

Men den energi du får från träningen är mycket bättre än den som du får från 45 minuters extra sömn.  Det finns de som säger, "Du kommer aldrig ångra att du tränat". 

Förutom de fysiska fördelarna, så skickar träningen även en signal till hjärnan som säger att du är målmedveten och disciplinerad.  Det faktum att du har tacklat en så svår uppgift så tidigt på dagen kan ha en mycket positiv effekt på andra områden i ditt liv, som t.ex. ditt arbete.

När du har tränat, duschat och ätit en sund frukost är du redo att möta dagen.

Gör det viktigaste först

 

När du kommer till jobbet så är det dags att utnyttja det adrenalin och den energi som du fick från träningen och frukosten.  Det innebär att du börjar med det allra viktigaste.  Det är smart att använda tiden mellan 8:30 och 12:30 till att ta sig an de mest brådskande uppgifterna för dagen.

Det viktigaste kanske inte är det som du faktiskt känner för att göra.  Faktum är att du troligen struntar i dessa uppgifter eftersom de ofta är ganska tråkiga. 

Men om du gör de tråkiga jobben först så är det precis som med träningen att du skickar en positiv signal till hjärnan som säger att du är villig att rulla upp ärmarna och få jobbet gjort.  Dessutom kommer nya uppgifter att dyka upp under dagen och då kommer du att vara flexibel och beredd att hantera både oförutsedda och förutsedda händelser.

Inkludera omvärlden i din vardag

 

Använd lunchrasten till att prata med vänner och bekanta.  Oavsett om du lunchar med vänner eller kolleger, så är det viktigt att skifta sitt fokus till de sociala aspekterna av att driva ett småföretag.

På eftermiddagen passar det utmärkt att boka in möten.  Om du har fokuserat på dig själv och ditt företag på förmiddagen kan du inkludera omvärlden under resten av dagen - boka in möten med potentiella kunder eller leverantörer, utforska eventuella marknadsföringsinsatser, få prisuppgifter o.s.v.

Se framåt

 

Kl. 17.00 är en bra tidpunkt att sätta sig ner och se över vad som måste göras under morgondagen, titta i sin kalender, sätta upp en att-göra-lista, och bekräfta inbokade möten.  Förberedelse och organisation är avgörande.

Stäng av arbetet

 

Lämna aldrig jobbet senare är klockan 18:00.  Jovisst, det finns alltid mer att göra.  Men i steget ovan har du klargjort och prioriterat vad som måste göras i morgon, och nu är det dags att ta hand om de andra delarna i ditt liv som är viktiga för dig. 

Det kan vara tid med familjen, gå ut och äta, att komma hem och spela ett instrument i en timme, eller umgås med vänner.  Vad du än tar dig för bör du tillbringa ett par timmar med att göra något som inte har med ditt lilla eller medelstora företag att göra.  Eller din telefon.

Snabbkontroll av e-post 

 

En timme före du går och lägger dig kan det vara bra att kontrollera din e-post för att se om något akut dykt upp som till exempel en orderbekräftelse som du har väntat på. 

Tro det eller ej, den här inchecknings-processen kommer inte att starta din hjärna på nytt, istället kan den hjälpa dig att avsluta på ett bra sätt och känna att du har allt under kontroll.

Läggdags 

 

Runt 21:00 är det dags att börja varva ner.  Ligg i sängen, ta en bok och läs i en halvtimma.  Eller meditera.  Målet är att du ska bli avslappnad och sömnig.  

Försök att sova 7-8 timmar varje natt, eftersom forskning visat att det är den optimala tiden.  En god nattsömn gör att du är i toppform dagen efter.

Det går inte att undkomma att om man ska kunna driva ett småföretag på bästa möjliga sätt måste man använda sin tid och energi på ett smart sätt.