Skapad den 2022.01.28
Uppdaterad den 2022.01.28

Nätverka digitalt och nå nya kunder

Digitalisering innebär användandet av digital teknik för att förbättra och förändra en pågående affärsverksamhet. När det kommer till digital medvetenhet, befinner vi oss på olika nivåer av kunskap beroende på en rad faktorer såsom ålder, kön, klass, utbildningsnivå, mm. Den här bloggen är för dig som just börjat nosa på begreppet men som inser vilken guldgruva en digital närvaro kan vara. 

Vad är ett socialt nätverk? 

Den digitala arena du kanske först tänker på, är den kommersiella näthandeln. Dock finns den en annan digital värld, vilket är det sociala nätverkandet. Inom sociologin är ett socialt nätverk: 

…ett mänskligt kontaktnätverk. Det är en social struktur uppbyggd av individer (eller organisationer) kallade "noder", som har relationer genom en eller flera specifika former av interdependens kallade "relationer" eller "band", till exempel vänskap, släktskap, gemensamma intressen, finansiella utbyten, ogillande, sexuella relationer, relationer baserade på tillit, kunskap eller prestige. 

Således har den digitala utvecklingen möjliggjort arenor så att vi börjat umgås via olika digitala verktyg såsom datorer, mobiler, paddor, screens, mm, vilka har blivit ett komplement till våra fysiska interaktioner.  

Du bygger ett socialt nätverk genom att, exempelvis, kontakta en specifik grupp och be om att få bli medlem. Sedan kontaktar du andra medlemmar i gruppen som i sin tur har egna kontakter. Eftersom du är medlem i gruppen, kommer du tekniskt sett också att ha dem i ditt nätverk. Du kan alltså kontakta dina kontakters ”kontakter”, så att säga. På så sätt växer ditt nätverk som ringar på vattnet. Ju fler medlemmar, desto fler kontakter och möjligheter. 

Sociala nätverk brukar ha olika aktiviteter, gruppforum, diskussionsforum, chattar, åsiktstorg, mm.  Många använder sociala nätverk för meddelanden istället för vanlig e-post på grund av att det förekommer färre spam. 

Det mest kända sociala nätverken är Facebook, Linkedin, och Instagram. Även Twitter ses som ett socialt nätverk, men egentligen är den en microblogg.,  

 

Hur gör du för att bygga ditt digitala nätverk på Linkedin? 

Linkedin anses vara mer för business och Facebook för privat bruk, även om gränserna suddas ut då många företag har Facebooksidor istället för hemsidor. På Linkedin kan du skapa egna nätverk, bygga upp ditt och ditt företags varumärke, ta del av ny kunskap, hitta nya medarbetare och leverantörer och ta del av ett stort utbud av kontakter. 

Du börjar med att lägga upp en egen profil. Det är viktigt med en profilbild, jobbtitel, e sammanfattning om dig själv, dina nuvarande och tidigare anställningar samt vad du har för utbildning. 

Nästa steg är att bygga upp ett kontaktnät. Lägg till personer du känner till en början men stanna inte där eftersom det begränsar din räckvidd.  

När du ska lägga till ett innehåll, kan du börja med att kommentera eller gilla andras inlägg. Kanske skriva något eller lägga till en intressant artikel som andra i sin tur kan kommentera. Variera ditt innehåll så att du kan nå flera och lägg till bilder och filmklipp för att fånga läsarnas uppmärksamhet.  

Det tar tid att bygga upp en profil på Linkedin, men när du väl satt dig in i hur det fungerar, är möjligheterna oändliga. 

 

Hur gör du för att bygga ditt digitala nätverk på Facebook? 

Även om Facebook är lite mer lättsamt och privat, kan du använda det för att bygga ditt varumärke. Fundera på vad du vill åstadkomma, vad du vill att andra ska få för intryck av dig och ditt företag och kika runt för att se hur andra har gjort. 

  • Var professionell och inte för privat. Kan inte nog understrykas. 
  • Var dig själv - bete dig inte olika i den digitala världen mot i den fysiska. Det gäller även företag. 
  • Dela med dig av intressanta artiklar, skriv korta inlägg och dela med dig av din kunskap och dina intressen. Nätverka och bygg relationer! 
  • Gilla andras inlägg - det uppskattas 
  • Dela när du hittar roliga eller inspirerande inlägg 
  • Tänk efter varför du vill vara digital. Ha ett mål med det du skriver och vad du lägger upp.  
  • Håll en positiv ton och lägg inte upp negativa kommentarer om vänner eller om andra företag. 

 

Instagram som digital plattform 

Instagram började med att vara ett socialt nätverk som fokuserade helt på bilder. Tack vare sin enkelhet växte tjänsten snabbt och idag bygger många företag sitt varumärke på Instagram. Jämfört med Linkedin, är Instagram en ”lättre” arena, då fokus ligger på att skapa inlägg som sticker ut i positiv bemärkelse. Däremot gäller samma grundregel som för de flesta digitala medier, dvs att du ska gilla inlägg, vara aktiv och hålla en god och positiv ton. 

 

Satsa på kompetens i företaget 

Det är, som nämnts ovan, tidskrävande att ha digital närvaro. Därför är det en god idé att satsa resurser på digital marknadsföring - antingen i form av riktat kapital, inköp av tjänster eller i form av en anställd medarbetare. Oavsett vad du väljer, finns det goda möjligheter att finansiera detta genom ett företagslån. CapitalBox erbjuder förmånliga lån för företagare som vill satsa på kompetensutveckling