Skapad den 2018.02.12
Uppdaterad den 2022.01.28

Hur ser framtiden ut för detaljhandeln?

För några månader publicerade vi en artikel, med anledning av Amazons tillkännagivande av sitt köp av snabbköpskedjan Whole Foods, och varför Amazon vill ta sig in på den fysiska detaljhandelsmarknaden. 

I september tillkännagav den amerikanska butikskedjan Nordstrom att de ska öppna en konceptbutik utan varulager i Los Angeles.  Istället för att shoppa i butiken kommer personliga stylister att beställa varor åt kunderna.  Kunderna kan också handla varor online i butiken och hämta sin beställning samma dag. 

Det sätt vi handlar på, ändras hela tiden och ägare till små och mellanstora företag ställer sig med all rätt frågan; "Vart är detaljhandeln på väg?"

Bara ett skyltfönster? 

Denna nya konceptbutik utan lager från Nordstrom är på sätt och vis en variation på vad katalogbutiken Argos har gjort i Storbritannien under många år. 

Argos har nästan 850 butiker där kunderna stiger in i butiken och bläddrar igenom kataloger med över 1 500 sidor av produkter.  När de valt sina varor fyller kunderna i ett beställningsformulär med varornas artikelnummer, och lämnar över formuläret till biträdet.  Varorna hämtas sedan från lagerlokalen bakom disken och lämnas över till kunden. 

 

En matbutik utan kassa? 

Utöver köpet av Whole Foods, har Amazon i år dessutom lanserat sin egen fysiska matbutik, Amazon Go, i Seattle, USA. 

Det som skiljer Amazon Go från andra traditionella matbutiker är att butiken inte har några kassor.  Det enda du behöver göra, är att ha ett konto på Amazon, ladda ner Amazon Go-appen, gå in i butiken, handla det du ska ha och gå hem.  Appen tar betalt åt dig.

 

Filialfria banker? 

Detaljhandeln är inte den enda sektorn som har anammat ny teknik, för att klara av dagens konsumentbehov.  När det gäller finansiering av ens företag och tillgång till lån, behöver man inte längre ta sig till banken, stå i kö eller komma in på avtalad tid, fylla i högar med blanketter och tillhandahålla ekonomiska dokument bara för att ansöka. 

CapitalBox är ett finansinstitut utan filialer, vars mål är att hjälpa små och medelstora företag, där företagaren enkelt kan ansöka om ett lån på internet, utan att behöva fylla i några papper.  Det tar bara några minuter, innan den sökande får ett beslut och pengarna betalas sedan in på kontot inom 24 timmar.

 

Kraven som dagens kunder har

Dagens kunder är inte bara ute efter den bekvämlighet, sekretess och komfort det innebär att hantera sina affärer på internet, utan vill också uppleva tillfredsställelse direkt. 

Idag, när man handlar på internet, kan man få vänta flera dagar, ja, ibland veckor på att få sina varor, medan den nya Nordstrom konceptbutiken, och det som Argos har att erbjuda, är att ge ett omedelbart svar på kundens behov.

Nu behöver kunderna inte längre vänta tills helgen, eller rusa runt i butikerna under lunchen och efter jobbet för att göra sina inköp.  Kunderna kan handla online när de är på jobbet eller på pendeltåget och hämta sina varor en kort därefter. 

Så hur kan dessa framsteg inom detaljhandeln påverka ditt småföretag?  Vilka bekvämligheter kan du erbjuda dina kunder?