Skapad den 2021.08.05
Uppdaterad den 2021.08.05

När är det bästa tiden att återbetala lånet för ditt företag?

Många företag behöver ta ett eller flera företagslån under sin livstid, oavsett om det handlar om att skaffa utrustning, täcka en oväntad kostnad eller att köpa ett lager. Efter att de lånade pengarna är investerade i företaget, är det tid att återbetala lånet. Förberedelserna för återbetalning börjar redan innan lånet tas.

 

Förberedelse är nyckeln

Att ta ett företagslån är ett stort beslut för alla företag oavsett om lånet gäller ett småföretag eller en större firma. Finansiering av företag förtjänar en undersökning och en tydlig plan för att se till att du fortsätter att fatta bra beslut för ditt företag. Att ha en tydlig plan för varför du behöver företagslånet, förstå marknaden och kostnaderna och hur du ska betala tillbaka hjälper dig att uppnå dina mål.

 

Förstå hur ditt företagslån återbetalas

Innan du överväger när du ska återbetala ditt företagslån är det bra att vara medveten om vad långivaren förväntar sig av ditt företag när det gäller betalningar. De flesta långivare erbjuder månatliga betalningar, vilket innebär att din betalningscykel börjar 30 dagar från det att du mottagit dina medel. Det finns några undantag där vissa långivare erbjuder betalningar varje vecka eller till och med dagligen.

 

Hur länge du ska betala tillbaka

Lånetiden förhandlas vanligtvis under ansökningsprocessen där du kommer att diskutera hur länge du vill ha lånet. Låneperioden kan vara några månader eller upp till ett flertal år. Tänk på att lånets längd kommer att påverka det pris du kommer att betala för lånet. Kontrollera även om långivaren har särskilda villkor eller avgifter för att tidig återbetalning av företagslån. Den slutliga överenskomna perioden presenteras för dig i låneavtalet och detta kallas för ett låneschema.

 

Var medveten om policyn för sen betalning

Långivare är medvetna om att oförutsedda händelser kan uppstå. Vissa långivare erbjuder till och med flexibla alternativ som gör det möjligt för företag att skjuta upp en betalning eller göra delbetalningar så att företaget kan undvika sena avgifter eller anmärkningar i kreditregistret. Det är viktigt att du diskuterar med din långivare vad just dina alternativ är, om de tar ut någon förseningsavgift och vilken betalningsperiod de erbjuder dessa undantagsvillkor (om det skulle behövas).

 

Återbetala ditt lån tidigare

Att betala tillbaka ditt lån i tid - eller till och med tidigare än förväntat - har flera fördelar för ditt företag, exempelvis att upprätthålla en bra kreditpoäng eller att ha en bra relation med din långivare. Båda fungerar i din fördel om du behöver låna pengar i framtiden

 

När kan det vara aktuellt att betala tillbaka tidigare?

Om du funderar på att betala tillbaka ett företagslån tidigare än planerat, besitter du troligen extra rörelsekapital eller funderar på att få en refinansiering för den affärsskulden du vill betala tillbaka.

 

Extra rörelsekapital

Om du har rörelsekapital tillgängligt för att återbetala ditt företagslån tidigare än du planerat, bör du utvärdera om de möjliga besparingarna från att återbetala lånet är mer lönsamma för ditt företag än att investera det extra rörelsekapitalet i områden eller projekt som ger dig mer pengar i det långa loppet.

 

Refinansiering

Om du funderar på att refinansiera ditt nuvarande affärslån, kan en orsak vara att få bättre räntevillkor någon annanstans. Jämför gärna erbjudanden, men var uppmärksam på antalet kreditkontroller och hur de kommer att påverka ditt kreditbetyg. 

Du kan också överväga att prata med din nuvarande långivare, presentera dina nya alternativ och se om du kan få ett bättre erbjudande om du stannar kvar. Fördelen med att vara kvar hos din nuvarande långivare, är att du vet redan hur detta förhållande fungerar och vad du kan förvänta dig.