Skapad den 2021.07.21
Uppdaterad den 2022.06.21

För vilket syfte kan jag låna pengar till mitt företag?

Det finns många bra anledningar att ta ett företagslån. Vanliga skäl till att vilja ta ett lån är att inhandla nya inventarier, byta lokaler eller att skaffa företagsbilar. Det finns långt många fler anledningar, och vi ska i den här Bloggen kika på 15 skäl till att ägare tar ett lån till enskild firma eller vill utöka checkkrediten till sitt företag.

Innan du tar ett lån

Det kan vara bra att påminna om vikten av att göra lite förarbete innan du beräknar ett företagslån. Du behöver tänka igenom varför du vill ta ett lån, vilka konsekvenser lånet får och hur mycket du ska låna. Att ta ett företagslån är ett stort beslut som förtjänar lite research och du bör plöja ned lite tid så att du fattar bra beslut för ditt företag.

En del småföretag är skuldavvisande, dvs. rädda för att ansöka om finansiering. Antingen för att de inte tycker att de har tillräckligt bra kredit eller för att de är osäkra på om de har råd med återbetalningar, vilket i och för sig kan vara skäl nog att avstå. Men, du behöver pengar för att tjäna pengar. Att leva utan skulder kan faktiskt hindra till företag från att växa.

15 olika syften till att företag lånar pengar

Det finns många skäl till att ta ett företagslån - en del känns självklara och andra kanske du inte tänkt på. Ett bra syfte är ett genomtänkt syfte som står i förhållande till ditt företags behov, ditt företags affärsmål eller till en affärsmöjlighet som uppstått och som du måste agera på. Nedan följer 15 anledningar till att ta ett företagslån, oavsett om du är enskild firma eller ett aktiebolag eller om du tar ett företagslån med borgen eller utan:

Starta ett företag för första gången

Även om de är få, finns det företag som lånar ut pengar till nystartade företag som inte kan uppvisa minst 6 månaders inkomster. Du behöver kunna sälja in både dig själv och uppvisa en god och hållbar affärsidé med tillhörande, långsiktiga budget. 

Tillskott i kassan för den dagliga driften

Det kan finnas många skäl till att ett företag plötligt blir kort om pengar, exempelvis om du befinner dig i en tillväxtspurt eller om du har en firma där säsongerna är i obalans vad gäller försäljning.

Öka lagret

Försäljningen har ökat och du behöver utöka lagret för att kunna möta marknadens behov. Ett välfyllt lager som är uppdaterat och i ordning är viktigt om du jobbar i detaljhandeln eller säljer saker på nätet.

Förnya utrustning

Oavsett om du driver ett bageri, en byggfirma eller ett bemanningsföretag behöver du säkerligen någon form av utrustning. Det kan röra sig om tung utrustning, såsom avancerade maskiner, inköp eller leasing av företagsbilar eller företagskläder som håller måttet.

Nya lokaler

Ni har vuxit ur kostymen och behöver större lokaler. Kostnaderna för nya lokaler omfattar ofta dyrare hyra och större yta. Ett längre kontrakt är ofta aktuellt, vilket kanske sänker hyran men låser upp företaget för några år framåt. Således kanske det är klokt att lägga lite pengar på hjälp att få till ett bra hyreskontrakt. Alternativt, kanske ni ska köpa en fastighet? Eller bygga ut? Då är det än mer viktigt med rätt hjälp.

Nyanställa

Lönekostnaderna är en betydande utgift. Lön, arbetsgivaravgifter, skatter, försäkringar, pensioner, vidareutbildningar, förmåner, bonusar, m.m. i kombination med tillsvidareanställningar är ett tungt ansvar som kräver genomtänkta rekryteringar. Dock är det avgörande för tillväxten att hitta rätt kompetens och på sikt har en lyckad rekrytering förräntat sig.

Utöka utbudet

Utveckling innebär ofta expansion i någon form och att utöka de tjänster eller de produktutbud som erbjuds kräver investeringar. Det kan innebära att en ny produkt behöver tas fram eller att en leverantör behöver inkomma med nya produkter för att företaget ska kunna fortsätta att vara konkurrenskraftigt. 

Likviditetsbehov under skatteperioder

Även om du vet att skatten ska betalas periodvis och att du behöver avsätta pengar för det, finner många företagare det svårt att hålla en jämn besparing till företagsskatten. En anledning är att det är komplicerat att räkna ut vad skatten blir varje betalningsperiod, då den varierar. En annan anledning är ofta att det är tight med likviditeten i ett företags begynnelse och både svårt och frestande att motstå att ”låna” av de avsatta skattepengarna.

Lägga om lån

Det kan ju låta märkligt att ta ett lån för att betala av ett annat lån, men det är inte ovanligt. Oftast handlar det om att få bättre villkor eller lägre avgifter. Det kan också vara klokt att konsolidera ett antal mindre lån till ett större. Även om du fick en bra ränta när du tog ditt företagslån, kan du alltid prova att förhandla dig till bättre villkor.

Skapa ekonomiskt skyddsnät

Under tider då det är knapert, är det skönt att ha en ekonomisk reserv att tillgå. Du kan behöver dem för tillfällen då det är ebb i kassan, då en växtspurt inträffar eller då du behöver ha snabba cash. Det kan vara bra att inte behöva genomgå låneprocessen vid ett sådant tillfälle så att du får koncentrera dig på det som är viktigt. Det är också lugnande med vetskapen om att det finns pengar att tillgå utan att man de facto behöver dem just för tillfället.

Utnyttja en affärsmöjlighet

Då och då kan ditt företag ges en fantastisk möjlighet som är alldeles för bra för att passera - även om du inte har råd med det hela. Affärsframgång kräver mycket pragmatism och planering, men det finns också en viss risktagning. Utan en risktagande entreprenörer, växer inte företag.

Det innebär sannolikt att ta ett företagslån. Se bara till att du inte är så fokuserad på möjligheten att du rusar saker och säger ja till det första lånerbjudandet du stöter på. Det är absolut nödvändigt att jämföra flera låneaktörer för att se till att du får den bästa.

Oavsett vad du har för syfte för att ta ett lån, är det klokt att tänka förebyggande och långsiktigt. Ta dig tid att resonera med det företag du väljer som låneinstitut. Företag som CapitalBox, exempelvis, har som mål att lyssna på dina behov, vara en sparringpartner och ge dig de bästa möjliga förutsättningarna för att lyckas med ditt företag, nå dina mål och få ditt företag att blomstra.
 

 

Läs mer om företagslån