Skapad den 2021.07.14
Uppdaterad den 2022.05.04

Låna pengar till företag

Att ta ett lån är ett av de vanligaste sätten att skaffa extra rörelsekapital, framför allt för företag som behöver pengar snabbt.  

Innan du ansöker om ett lån kan det vara bra att veta vad långivaren anser vara viktigt vid bedömningen av din ansökan och vad dina alternativ är. Här följer en kort beskrivning. 

 

Därför finns företagslån  

De flesta företag hamnar då och då i en situation när man behöver låna pengar. Vi har väl alla fått höra att man inte ska sätta sig i skuld, men i många fall kan det vara den bästa lösningen framåt för företaget. I alla fall om du har en tydlig plan för hur du ska använda pengarna. 

Ett företagslån kan vara ett lämpligt alternativ om du behöver: 

 • Utöka verksamheten     
 • Anställa mer personal 
 • Täcka utgifter i väntan på inbetalningar 
 • Finansiera ett projekt 
 • Köpa in utrustning 
 • Täcka oförutsedda utgifter 

Läs mer om företagslån: Att låna pengar till ett företag, vad innebär det?

 

Varför ska jag ta ett företagslån?

Ett företagslån vara ett bra alternativ om du till exempel planerar att göra en investering, anställa mer personal eller täcka oförutsedda utgifter och snabbt behöver få tillgång till extra kapital.    

Mer information hittar du i följande artiklar: Vad är ett företagslån? och Vilken typ av företagslån passar ditt företag bäst? 

 

Fördelar med företagslån  

Att ta ett företagslån kan vara fördelaktigt av många skäl: 

 

1. Vid finansiering av större projekt 

Till skillnad från många andra former av krediter kan du genom att ta ett företagslån snabbt få tillgång till ett större belopp, upp till flera miljoner. Detta är särskilt användbart om du behöver finansiera ett större projekt, såsom att öppna ett nytt kontor, investera i nya maskiner eller liknande. 

 

2. Du har full kontroll över de pengar du lånar 

Genom att ta ett företagslån kan du skaffa extra kapital utan att behöva ta in nya delägare. På så sätt behåller du kontrollen och kan driva ditt företag helt enligt ditt eget huvud.  

Långivaren lägger sig inte i vad du använder pengarna till. De kan visserligen be dig om att skicka in en affärsplan så att de kan skaffa sig en bild av din verksamhet, men det är allt. När lånet har beviljats och pengarna betalats ut är det du och ingen annan som bestämmer hur pengarna ska användas. Långivarens enda krav är att du sköter dina betalningar för lånet.  

 

3. Du får snabbt tillgång till extra kapital 

Med det extra rörelsekapital ett företagslån innebär kan du agera och investera i nya projekt direkt. Om du behöver köpa in ny utrustning, anställa mer personal eller utveckla en ny produkt vill du förmodligen inte vänta, eller hur?

 

4. Dagens långivare är mer flexibla 

Många långivare erbjuder flexibla betalningsalternativ eftersom de vill hjälpa sina kunder att växa och vet att man kan behöva lite andrum ibland. På CapitalBox erbjuder vi flexibla betalningsalternativ och tar inte ut någon extra avgift om du vill lösa hela lånet på en gång. 

 

Vilka är mina alternativ?

 

Företagslån utan säkerhet

Ett företagslån utan säkerhet är ett bra alternativ för företag som har små tillgångar eller befinner sig i en tillväxtfas och behöver pengar snabbt. I dag finns det många långivare som erbjuder företagslån utan säkerhet – upp till 3.5 miljoner kronor – och därför är möjligheterna goda att få ett lån. Men även om du inte behöver ställa ditt företag som säkerhet för ett lån kräver de flesta långivare att du personligen går i borgen för lånet. 

 

Lån utan säkerhet:  

 • Nästan alltid snabbare – ingen värdering behövs och den juridiska processen är enklare.  
 • Inga tillgångar krävs. 
 • Lägre eller ingen uppläggningsavgift. 
 • Totalkostnaden blir vanligtvis högre eftersom långivaren tar en större risk. 

Om du behöver låna pengar snabbt kan ett lån utan säkerhet vara det bästa alternativet. Många av dagens långivare erbjuder till och med utbetalning samma dag. 

Mer information hittar du i artikeln Företagslån utan säkerhet.  

 

Låna pengar till företag – Corona  

Om ditt företag har påverkats av Corona finns det flera olika typer av stöd du kan söka: 

 • Omsättningsstöd. Om du har en enskild firma eller ett handelsbolag och har drabbats av minskad omsättning på grund av coronaviruset kan du söka omsättningsstöd. Läs mer på Verksamt.se
 • Betalningssvårigheter. Har du betalningssvårigheter eller söker finansiering på grund av coronaviruset? På Verksamt.se hittar du information om hur du kan ansöka om anstånd med din skatt, finansiering och lån.
 • Korttidsstöd. På Tillvaxtverket.se hittar du information om hur du ansöker om stöd för korttidsarbete 2021.

 

Jag har en betalningsanmärkning, kan jag låna ändå?

Det beror på vilken typ av betalningsanmärkning det rör sig om. De flesta långivare tar en kreditupplysning på dig när du ansöker och om du har en betalningsanmärkning så kommer ditt kreditbetyg självklart att påverkas av detta. Men eftersom långivaren gör en helhetsbedömning av din och ditt företags ekonomi behöver en betalningsanmärkning inte alltid betyda att du får avslag på din låneansökan. 

 

Företagslån utan UC 

Tänk på att din kreditvärdighet kan påverkas om du har många kreditupplysningar. Därför bör du alltid tala med långivaren innan du ansöker, så att inte kreditupplysningar tas på dig i onödan. 

En annan sak som kan vara bra att veta är att vissa långivare har börjat erbjuda företagslån utan UC. Istället använder de andra källor, som CreditSafe eller Biznode, eller tar bara en kreditupplysning på den som går i borgen för lånet.  

 

Låna pengar direkt  

Hos CapitalBox kan du låna 20 000 kr – 2 miljoner kr med en återbetalningstid på upp till 4 år. Inga krav på säkerhet i företaget. Vi behandlar din ansökan direkt och vanligtvis har du pengarna på kontot samma dag.

 

Ansök redan i dag!