Skapad den 2021.06.11
Uppdaterad den 2021.12.16

Att låna pengar till ett företag, vad innebär det?

Vad innebär det att låna pengar till ett företag? I huvudsak två saker: frihet och ansvar. Har du nogsamt tänkt igenom varför du behöver ta ett företagslån, har du antagligen en dröm du vill förverkliga. Du kanske vill investera i en ny maskin för att öka produktionstakten, hyra en ny lokal för ni blivit fler anställda eller så behöver du öka kapitalet för att förverkliga en ny affärsidé. Ett företagslån kan innebära att du får luft under vingarna, ork att fortsätta driva ditt företag och nå dina uppsatta mål. 

Konsekvensen av att ta ett företagslån, är att det är du som har ansvaret för att betala tillbaka lånet enligt den plan låneföretaget/banken och du kommit överens om. Det är inte något märkligt med det, men det förpliktigar till att du - innan du lånar - har tänkt igenom ditt beslut och gjort nödvändig research av de olika lånealternativen så att du fattar rätt beslut och hittar rätt lån för just ditt företag.

 

Vad tittar långivarna generellt på i kreditupplysningen om företaget?

Processen av att samla in information om din ekonomiska historia och din nuvarande betalningsförmåga, kallas för att ta en kreditupplysning. På så sätt kan en potentiell långivare bedöma om de kan låna ut pengar till dig, hur mycket pengar de kan låna ut och i vilken takt du kommer att kunna amortera. De gör helt enkelt en samlad riskbedömning. 

Föreligger det en risk att du inte betalar tillbaka, kommer långivaren troligen kompensera för detta genom att begära en högre ränta. Har du en historia av att inte betala tillbaka skulder i tid, kanske inte lånet beviljas. Däremot har du goda möjligheter att få lånet beviljat om du skött dina betalningar. Är du skuldfri och dessutom har en bra inkomst, ökar sannolikheten att du får riktigt bra villkor. 

Således tittar långivarna på hur stora skulder företaget har, betalningsanmärkningar, ägarförhållanden, bokslut, företagets likviditet och till och med styrelse-medlemmarnas privata ekonomi. Hur länge har företaget varit aktivt? Ju nyare företaget är desto lägre är kreditvärdigheten.

 

Kreditupplysningsbolag

I Sverige finns det ett flertal stora och även en del mindre nischade kreditupplysningsföretag. Det största heter Upplysningscentralen (UC). UC ägs gemensamt av det stora bankerna. De flesta långivare använder sig av UC, framför allt om det gäller ett större lån. Men även andra kreditupplysningsbolag som Bisnode och Creditsafe anlitas flitigt när det gäller mindre lån och köp av varor på avbetalning.

Det är viktigt att komma ihåg att kreditupplysningar kan ha en markant effekt på dina möjligheter att låna pengar. När UC gör en kreditupplysning lagrar det information om detta i ett år. Om någon annan begär en kreditupplysning på dig längre fram kan det se denna notering. Att ha många noteringar hos UC har en negativ effekt på din kreditvärdighet eftersom det kan tolkas som att du tecknar krediter lättvindigt eller har dålig ekonomi. Ta kontakt med oss direkt så hjälper vi er på traven. Alternativt, om du redan är i kontakt med Lendo - fråga gärna om oss! Vi är företagspartners och de delar gärna med sig av mer information om Capitalbox och våra tjänster.