Skapad den 2021.09.14
Uppdaterad den 2021.11.25

Lån till företag som vill växa - hur fungerar företagslån?

 

Det finns goda skäl till att börja tänka på hur du ska få ditt företag att växa i ett tidigt skede. Det hjälper dig att fokusera framåt, agera lugnt och sansat och följa din affärsplan. Oundvikligen kommer du att fundera på hur du ekonomiskt ska gå tillväga och hur du ska finansiera dina utvecklingsplaner. I den här bloggen, beskrivs hur ett lån fungerar för att du lättare ska kunna avgöra om ett företagslån på nätet är något som kan hjälpa dig att få ditt företag att blomstra.

 

Vad är ett företagslån?

Ett företagslån är ett lån som ett företag tecknar hos ett låneinstitut eller t.ex. en bank. Lånets storlek kan variera och ha olika villkor beroende på hur stort företaget är och dess ekonomi. Ett incitament till att ta ett lån, kan vara att du som entreprenör vill utöka din maskinpark, öka lagret, investera i nya lokaler, anställa, förvärva ytterligare ett företag och ge ditt företag en skjuts framåt.

 

Är det svårt att få ett företagslån? Vad krävs?

Nej - och ja - det beror på. De flesta upplever att det är en diger uppgift att förbereda de dokument som exemplevis bankerna kräver. Det finns enklare alternativ, t ex att ta ett företagslån på nätet.

Går du till en bank, förväntas du att ha en genomarbetad affärsplan redo, ekonomiska dokument i form av en budget, en likviditetsrapport, mm. Dessutom kan banken kräva något i säkerhet, t ex att en borgenär går i god för dig. Ofta behöver du också uppvisa att du drivit ditt företag med gott resultat under en tid.

Ansöker du om ett företagslån på nätet, krävs inte lika mycket pappersarbete. Du kommer att bli ombedd att berätta om ditt företag, dina planer och vad du ska använda pengarna till. Låneinstituten är snabbare att låna ut pengar men i gengäld blir du personligen ansvarig för lånet.

 

Hur förbereder jag mig och hur ansöker jag om ett lån?

Du förbereder dig genom att tänka igenom varför du vill ha ett lån, om tiden är rätt för att ta ett lån och vad du ska använda pengarna till. Hur stor summa ska du ansöka om?

Du kommer att få beskriva ditt företag och dina planer. Således är nästa steg att skriva en affärsplan. Den tid och omsorg du lägger ned på att göra en genomarbetad affärsplan, betalar sig i längden då du har ett rättesnöre att hålla dig till under de närmaste åren.

I en affärsplan ingår det att göra en budget för de närmsta 5 åren, vilken du kommer att få presentera när du ansöker om att få ett företagslån. Dessutom behöver dina egna finanser vara i ordning så att du känns trovärdig för de som ska investera i dig och ditt företag.

Ska du ansöka om pengar på en bank, bokar du tid för ett personligt besök. Ansöker du om ett företagslån hos en ett låneinstitut, är det en enklare process som inte kräver ett personligt besök utan kan göras digitalt. 

Det kan vara bra att jämföra de olika alternativen - både de olika slags lån som finns och de olika villkor som erbjuds i form av räntor, avgifter, återbetalningsplaner mm.

 

Hur ska ett företagslån återbetalas?

Du gör upp om återbetalningsplanen med långivaren när du tar lånet - dels vilken ränta som gäller och dels hur lång tid du har på dig att betala av lånet.

 

Vilket företagslån är då bäst - bankens eller de fristående aktörernas?

Fram till ganska nyligen fanns det inte så många alternativ för den enskilde entreprenören mer än att gå till banken för att låna pengar om det inte fanns pengar i familjen. Idag finns det många olika alternativ. Det gör kanske valet svårare, men följer du råden i den här bloggen - dvs. gör ett bra förarbete - har du goda förutsättningar att ta ett lån som bäst passar dina behov.

Läs mer om hur du väljer det bästa företagslånet för dina affärsbehov.