Skapad den 2019.10.02
Uppdaterad den 2022.06.15

Grunderna om lån till små och medelstora företag

Det kan vara en skrämmande process att besluta när och hur man ska ta ett företagslån, men det behöver inte vara speciellt komplicerat. Innan du börjar är det bra att veta vilka alternativ som finns tillgängliga för dig och vad som krävs från din sida. Läs vår guide om företagslån för information om hur du jämför företagslån och undviker spekulationer.

Varför är små och medelstora företag viktiga?

Ditt företag spelar en viktig roll. Små och medelstora företag definieras av antalet anställda och ofta av den totala omsättningen eller balansräkningen. EU anger 250 anställda som den övre gränsen för vad som utgör ett medelstort företag, medan USA räknar med upp till 500 anställda. Normalt är ett litet företag inom denna definition en verksamhet med färre än 50 anställda.

Med detta i åtanke har den Europeiska kommissionen framlagt följande: ”År 2015 utgjorde företag med färre än 250 anställda 99 % av alla företag inom EU”, varav cirka 94 % var oberoende företag som inte styrdes av eller styrde ett annat företag.

Det finns liknande statistik i många länder så det är inte konstigt att ditt företag faktiskt får världen att fungera. Ändå är en av de största faktorerna som motverkar tillväxt svårigheten att få tillgång till nödvändig finansiering och trygga företagslån.

Varför ska du ta ett företagslån?

Du kanske är redo att utveckla din tillväxtplan eller behöver mer rörelsekapital. Det finns många skäl till varför ett inflöde av kontanter kan vara till hjälp för ditt företag. Det kan hända att ett kapitaltillskott är utom räckhåll om du till exempel behöver anställa mer personal men inte har tillgängligt med kontanter eller behöver köpa utrustning eller lager.

Det är inte gratis att förvärva nya tillgångar, men det är ett viktigt beslut för att kunna ta nästa steg. Alla typer av små eller medelstora företag kan dra nytta av rörelsekapital eller finansiering av utrustning oavsett om du verkar inom bygg, fastigheter, leveranstjänster, detaljhandel eller lokalvård.

Bedöm din chans till ett företagslån

Nu när du vet att ett företagslån kan vara ett bra alternativ för din verksamhet bör du ta reda på vilka faktorer som påverkar den lånetyp du kan söka. Är ditt företag fortfarande på idéstadiet? Är du redo att få ditt nystartade företag att växa eller har du ett företag som varit igång i många år?

Tillgångar är av betydelse när man tar reda på om det är möjligt att få ett lån med säkerhet (som stöds av tillgångar) eller ett lån utan säkerhet som inte kräver tillgångar utan istället använder andra kriterier, t. ex. finansiell situation och omsättning.

Då kan vissa lån för små och medelstora företag ge mer flexibilitet, vilket innebär att faktorer som hur länge företaget funnits, intäkter och kreditbedömning alla är av mycket stor vikt. Det kan sänka kraven på säkerhet eller till och med göra att du kan få ett lån utan säkerhet.

Traditionella banklån för företag

Banken – det är dit som många små och medelstora företag först går för att undersöka möjligheten att få ett lån. Men nuförtiden är det svårare att få lån hos en traditionell bank på grund av strängare utlåningspolicys. Banker är en pålitlig källa till pengar, men det kan vara en långdragen process med massor av pappersarbete, intervjuer och flera personliga besök.

Många affärsrådgivare menar att du bör ha en nära relation med din bank, vilket kan hjälpa dig att hitta finansiella lösningar och göra det enklare att få ett företagslån i framtiden. Det finns många faktorer som kan påverka din möjlighet att få olika typer av lån såsom kredithistorik, hur länge verksamheten varit igång, kontakt med själva banken och andra indikatorer som beskriver din finansiella situation.

Finansiering och hjälp för småföretag

Som sagt, små och medelstora företag anses vara en viktig del av världens ekonomier. Detta innebär att många institutioner försöker hjälpa små och medelstora företag att få tillgång till den finansiering de behöver.

En stor del av detta ekonomiska stöd utgörs av bidrag eller andra finansieringsprogram. Dessa finansieringsmöjligheter tillhandahålls av lokala eller regionala myndigheter och institutioner som har skapats för att stödja små och medelstora företag. Det positiva med detta är att det, om du är berättigad, kan vara ett bra sätt att kickstarta ditt företag, utföra relaterad research eller ett innovativt företagsprojekt.

Liksom banklån kräver dessa att man uppfyller strikta kriterier och mycket pappersarbete. Dessutom kanske dessa finansieringsalternativ inte alltid är tillgängliga för alla företag. Dessa program inriktas ofta på specifika branscher eller områden såsom jordbruk, teknik eller miljö.

Jämför alternativ för företagslån

Du kanske varken har tillräckligt med information eller tid för att få ett lån från en traditionell bank. Eller så är du inte berättigad till statlig finansiering av småföretag. Lyckligtvis finns det andra alternativ, från klassiska lån och kontantförskott till krediter.

Både banker och specialiserade företagslångivare erbjuder olika typer av företagslån som kan ha en återbetalningsperiod som sträcker sig från några månader till flera år, beroende på det långivande bolaget och dina finansiella behov. Många företagslån kräver någon typ av säkerhet, men det finns många sätt att beräkna denna. Till exempel kan en tillgångsbaserad finansiering säkra lånet med företagets tillgångar, eller ett kassaflödeslån kan ta hänsyn till förväntat kassaflöde.

Fakturafinansiering är en liknande typ av lån. Detta är ett alternativ som innebär att obetalda fakturor (t.ex. från dina kunder) kommer att tas med i den övergripande finansiella situationen. Nackdelen med fakturafinansiering är att när den utestående fakturan har betalats kräver långivaren ofta en procentandel av dessa pengar utöver andra kostnader för tjänsten.

Ett annat alternativ är en ”snabba pengar”-lösning. Kontantförskott är inte ett lån utan ett alternativ för företag med dålig kreditbedömning som kan kvalificeras baserat på framtida kreditkortstransaktioner. Även om dessa förskott brukar vara enklast att få, är det värt att kontrollera villkoren och ta reda på hur mycket du kommer att betala för den här tjänsten.

På liknande sätt kan du använda ett mikrolån eller ett sms-lån för att snabbt få kontanter. Men med alla tillgängliga alternativ för företagslån som finns bör du söka ett lån som är avsett för företag hellre än konsumentkrediter.

Företagslån online

Det finns många online-långivare nuförtiden. Istället för att personligen behöva gå igenom högar av pappersarbete blir det allt vanligare med effektiviserade ansökningsprocesser och snabbare transaktionstider.

Som med alla viktiga ekonomiska beslut bör du göra dina efterforskningar och läsa det finstilta för att ta reda på vad som blir bäst för ditt företag. En väletablerad online-långivare för företag kan göra ditt liv enklare och ge dig ett lån anpassat till just ditt företags behov.

Räntesatser för företagslån

Räntesatser för företagslån är en nödvändig del av alla lån. Du känner säkert till ordspråket ”pengar växer inte på träd”. Den främsta skillnaden är om det är ett lån med fast ränta, som är statisk, eller ett lån med rörlig ränta som kan variera baserat på olika faktorer.

Om räntan för ditt företagslån är högt är det viktigt att du planerar och avbetalar i tid. Annars kommer du att betala mer än du tänkt dig och du debiteras eventuella ytterligare avgifter. God planering är ett bra sätt att säkerställa att du betalar inom önskat intervall.

Ytterligare avgifter i samband med lån kan förekomma såsom överföringsavgifter eller uppläggningsavgifter som bör tas med i beräkningen när du undersöker vilket lån som passar dig. Kom framför allt ihåg att sena betalningar kan skapa extra kostnader och problem längre fram.

Vad väntar du på? Skaffa den hjälp du behöver till ditt företag. Kontakta en pålitlig finansiell rådgivare för att ta reda på hur du får ut mesta möjliga av ett företagslån som är anpassat till dina behov.