Skapad den 2023.04.12
Uppdaterad den 2023.04.13

Viktiga datum för företag 2023 - Datum för årets deklaration

När ska ditt företag deklarera? Vi ger dig datumen du som företagare behöver hålla koll på inför deklarationen 2023. → Skatteåterbäringen för företag?

Viktiga datum för företag 2023 

Att hålla reda på alla årliga datum är en viktig del av att förvalta ett framgångsrikt företag. Det är tillrådligt att notera viktiga datum och andra relevanta uppgifter så snart som möjligt för att säkerställa en smidig och problemfri upplevelse. Lyckligtvis har företag nu tillgång till en omfattande lista över dessa relevanta datum som hjälper till att se till att betalningarna görs i tid och på rätt sätt.

Med 2023 är det nu ett utmärkt tillfälle att se till att du har koll på dina företagsskatter. Var uppmärksam på viktiga datum och glöm inte att vissa skatteregler varierar beroende på om du är en enskild näringsidkare eller ett aktiebolag. Att hålla sig organiserad när det gäller beskattning kommer att gynna både dig själv och ditt företag.

 

Skatter och avgifter är viktiga för företagets resultat

För företag år 2023 kan viktiga datum för skatter och avgifter få dramatiska konsekvenser för det totala ekonomiska resultatet. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om företagsskatter som gäller för vinster, liksom arbetsgivaravgifter, mervärdesskatt och fastighetsskatt som baseras på värdet av all egendom som tillhör organisationen.

 

Betalningsfrekvensen beror på de särskilda bestämmelser som gäller, men kan vara kvartalsvis, årligen eller till och med månadsvis. Att planera betalningarna på rätt sätt bidrar till att säkerställa noggrannhet samtidigt som man undviker potentiella straffavgifter för sena betalningar eller uteblivna betalningar. För att hjälpa till att hantera ekonomin effektivt är det viktigt att vara organiserad och hålla reda på viktiga datum.

 

Vad är en deklaration?

För företag är det lika viktigt att lämna in en skattedeklaration som för privatpersoner. Oavsett om du är ett litet enmansföretag eller ett stort företag kräver Skatteverket varje år en korrekt redovisning av din ekonomi så att du kan betala rätt skatt. Genom att lämna in deklarationen senast på förfallodagen säkerställer du att du får ditt skattebesked i tid och din eventuella återbetalning. Om du dessutom måste göra några betalningar till Skattemyndigheten kan de regleras i enlighet med detta.

Olika deklarationer för olika företag

Det är viktigt att företagen väljer rätt blankett för deklaration beroende på deras juridiska struktur. En enskild firma ska lämna in blankett 1, medan ett aktiebolag eller en ekonomisk förening ska lämna in blankett 2. Stiftelser eller ideella föreningar ska lämna in blankett 3, och handelsbolag ska lämna in deklaration på blankett 4. Med rätt information och god kunskap om deklarationer kan det vara en enkel process att lämna in de nödvändiga papperen.

 

Rapporteringstider för företag 2023

Skillnader i rapporteringstider kan ha stor inverkan på resultaträkningarna för aktiebolag, handelsbolag och ekonomiska föreningar. Företagen måste vara uppmärksamma på varierande innehavstider för att säkerställa att deras finansiella rapporter redovisas korrekt i tid.

 

●      6 februari börjar Skatteverket ta emot elektroniska inkomstdeklarationer från företag och föreningar.

●      14 mars öppnas portarna för att deklarera din inkomst om du är ensamföretagare eller ägare till ett partnerskap/handelsbolag.

●      2 maj är det dags att se till att din privata deklaration har lämnats in.

●      Från och med den 4 -7 juni betalar Skatteverket ut skatteåterbäring om ditt företag har rätt till det.

●      1 juli är det viktigt att juridiska personer, t.ex. företag, ser till att lämna in sina deklarationsformulär i pappersform före tidsfristen. Vi råder alla att börja förbereda sig i förväg och få processen gjord i tid.

●      1 augusti är en viktig dag för företag eftersom det är sista dagen för att lämna in en deklaration via Skatteverkets e-tjänst. Att missa denna tidsfrist kan leda till problem, så det är viktigt att se till att alla skatter betalas i tid. Myndigheten har gjort det enkelt att säkerställa att deklarationerna lämnas in i tid genom att erbjuda en bekväm e-tjänst.

●      14 november är sista dagen för att betala din kvarskatt - missa inte detta. Se till att alla dina betalningar är klara före detta datum så att det inte blir några oväntade överraskningar.

●      När 15 december närmar sig bör företag se till att kontrollera att Skatteverket har levererat sitt skattebesked.

Vilket datum kommer skatteåterbäringen in?

När det gäller att få skatteåterbäringen brukar den första komma i början av april om din skattedeklaration godkändes före den 30 mars. Alla andra återbetalningar delas ut i början av juni. Se till att alla nödvändiga dokument är i ordning, så kan du få den snabbt och utan problem.

Vad kan företag göra om de inte har pengar till inbetalning av skatt?

Som företagare är det inte ovanligt att man har ekonomiska svårigheter när det gäller att betala skatt. Men om du hamnar i denna situation finns det lösningar som kan ge stöd och hjälpa dig att hantera din ekonomi. Vi förstår företagens behov och är dedikerade till att ge hjälp när det behövs.

Viktiga datum i 2023 för företag?

För företag är det viktigt att hålla reda på viktiga datum för skatter och avgifter år 2023. Företagen måste vara medvetna om skatten på sina företagsvinster och om de avgifter som de förväntas betala som arbetsgivare; dessutom bör de också övervaka sitt ansvar när det gäller mervärdesskatt och fastighetsbeskattning i förhållande till värdet på sina fastigheter. Det bör också noteras att vissa skatter och avgifter kan betalas månadsvis på återkommande basis, medan andra kräver betalning på årsbasis. Att hålla sig organiserad och redovisa dessa datum är därför viktigt för den fortsatta framgången för varje modernt affärsföretag.