Skapad den 2018.02.12
Uppdaterad den 2022.01.28

Varför det är viktigt att betala sina räkningar i tid

Om du driver ett litet eller medelstort företag känner du säkert till uttrycket “en olycka kommer sällan ensam”.

 

Med utgifter för saker som lagerhållning, tillverkning och reklamkostnader, hyra av utrustning och löner till anställda, kan det vara en utmaning att ha tillräckligt med rörelsekapital till de löpande utgifterna för en småföretagare.

Om man dessutom lägger till en eller ett par räkningar så kan det kännas nästan omöjligt att få allt att gå ihop. Trots att man ofta kan få uppskov på en del räkningar, så finns det alltid räkningar som inte kan skjutas upp. 

Ditt förhållande till dina leverantörer, kunder och finansinstitut är centralt för din verksamhet. Det är här som du bygger upp förtroende, rykte och tillförlitlighet. Ett gott förhållande kan göra stor skillnad, när du behöver skjuta upp en betalning osv.

Samtidigt som det lätt kan kännas hopplöst när räkningarna börjar strömma in, så finns det fyra typer av räkningar som kräver specialbehandling. Här berättar vi varför:

 

Skatteräkningar 

Vi börjar med den största först. Skatter är något, som du som småföretagare inte får glömma att betala. Om du glömmer att betala skatt kan du bli bötfälld och bli tvungen att betala stora straffavgifter.

Om du vet, att du kommer att behöva längre tid på dig att betala in skatten, så ska du ansöka om förlängning. Det är bättre att ansöka om förlängning än att riskera böter.

 

Dina kunder och leverantörer

Se till att dina leverantörer inte har något att klaga på. För utan leverantörer och kunder är det svårt att driva ett företag! 

Om du har visat dig vara pålitlig och har ett gott professionellt förhållande till dina kunder och leverantörer, så är det troligt att du kan förhandla fram en betalningsplan, eller begära en förlängning på en vecka eller två.

Kommunikation är a och o. Låt dina kunder och leverantörer veta när du kan betala och varför du behöver mer tid.

 

Allmännyttiga tjänster

Eftersom skatter och betalning för lagerhållning och tillverkning är stora utgifter, är det lätt att bortse från de löpande utgifterna som t.ex. internet, uppvärmning, elektricitet och andra tjänster.

Återigen är det viktigt att kommunicera. Många tjänsteleverantörer kan tänka sig att förhandla fram betalningsplaner eller vänta med betalningen. Vad som än händer, glöm inte bort dina tjänsteleverantörer. Tjänsteleverantörer kan bokstavligt talat stänga ner ditt företag.

 

Dina anställda

Sist men absolut inte minst - ta alltid hand om dina anställda och de som sliter för att ditt företag ska lyckas. 

Det kan hända att du som företagare kan låta bli att ta ut lön, men det kan du inte förvänta dig av dina anställda. De har investerat i ditt företag på annat sätt.

Det är olagligt att inte betala ut löner, arbetsgivaravgifter och andra avgifter i tid. 

 

Betala räkningarna i tid, varje gång

Som företagare känns det ibland som om man måste kunna slå knut på sig själv för att få allt att gå runt. CapitalBox skapades så att småföretagare skulle ha tillgång till snabba, enkla affärslån på upp till 3 500 000 kr. när de behöver det.

På CapitalBox vet vi att tid är pengar och att varje dag och varje öre räknas. Finansiering från vanliga banker är ofta allt för komplicerat och långsamt för att klara av en småföretagares behov. Många banker lovar snabba pengar medan sanningen är att man ofta måste fylla i luntor med pappersarbete, visa upp sin affärsredovisning och sedan vänta på ett beslut. 

Hos CapitalBox räcker det med att fylla i en ansökan online, som kan göras när som helst på dagen, alla dagar i veckan. Ansökningen tar mindre än 5 minuter att fylla i och företagen kan få tillgång till rörelsekapital på mindre än ett dygn. 

När det gäller att betala räkningar i tid kan du lita på CapitalBox, och ha en sak mindre att oroa dig över.