Skapad den 2019.08.16
Uppdaterad den 2022.05.04

Vad du behöver veta om företagslån utan säkerhet

Precis som många andra företagsägare så kan du behöva täcka kortsiktiga utgifter, som högre skatteutgifter, olika reparationer, utgifter för nödvändig utrustning eller så kanske du fokuserar på en medel- eller långsiktig investering som ombyggnad, expandering, investering i inventarier eller anställning av nya medarbetare.

Om du precis håller på att starta ditt företag är det kanske inte en möjlig lösning att gå till banken. Även om du möter minimikraven för att få ett lån, som den minsta verksamhetsperioden och årlig omsättning, kan du behöva tillhandahålla en säkerhet för bankens företagslån.

De flesta känner till hur säkrade företagslån fungerar eftersom de flesta har redan använt denna typ av långivning i sina privatliv. Ett bolån, till exempel, är den mest kända varianten av ett lån med säkerhet, där säkerheten är det hem du köper. Om du inte amorterar kommer långivaren så småningom att återta fastigheten. Hela poängen med att erbjuda lån med säkerhet är att minska risken för långivaren. Det är därför så många banker föredrar att erbjuda den här typen av lån, speciellt till yngre, mindre företag som för med sig en naturlig risk.

De flesta banker kräver någon form av likvida tillgångar, tillgångar som enkelt kan omvandlas till kontanter om företaget skulle gå i konkurs. Ju enklare det är att omvandla säkerheten till kontanter, desto högre är chansen att du får företagsfinansiering från en bank. Några av de vanligaste formerna av säkerhet nuförtiden är kommersiella fastigheter, företagsutrustning, inventarier eller varor.

De flesta tror att ett banklån är det billigaste tillgängliga alternativet för ett företagslån, men att kvalificera för ett företagslån kan vara rätt svårt och processen för att får ett tydligt svar kan ta månader. Säkerheten som krävs för denna typ av lån kan också granskas, vilken bara leder till ytterligare tid och stress för din verksamhet.

 

Hur du får ett företagslån utan säkerhet

Även om företagslån som fås genom att tillhandahålla en säkerhet allmänt anses ha bättre villkor än osäkrade företagslån så finns det många osäkrade företagslån med liknande villkor som inte kräver någon säkerhet från företaget. Samtidigt som du sparar tid under ansöknings- och godkännandeprocessen, så kan tillgång till finansiering när din verksamhet behöver det göra en stor skillnad.

Det är huvudanledningen till att fler och fler småföretagsägare provar andra alternativ som "silent factoring" eller företagslån som tillhandahålls av privata långivare eller fintech. Factoring är ett mycket bra alternativ för att finansiera dina försäljningsfakturor och hålla din verksamhet stark och framgångsrik.

Förutom en okomplicerad ansökningsprocess, snabb svarstid och bestämda betalningstider förlitar sig en del av dessa alternativ framförallt på personlig garanti. Det innebär att om du tar ut ett lån med en personlig garanti istället för ett säkrat lån garanterar du, som individ, att du betalar skulden om ditt företag inte kan betala tillbaka lånet.

 

Personlig garanti ska inte verka som något läskigt, men det är viktigt för dig att du förstår hur det fungerar

Det är viktigt att förstå att en personlig garanti inte kräver några fasta tillgångar — som din lägenhet eller värdesaker. Du behöver oftast bevisa att du har någon form av kapital för att visa att du kan betala tillbaka i händelse av företagskonkurs. Ingen tar ut ett lån och tänker att de inte ska betala tillbaka det, men i verkligheten är inte alla företag framgångsrika och inte alla skulder betalas tillbaka. Det är därför de flesta privata långivare som erbjuder företagslån utan säkerhet kräver personliga garantier.
En annan aspekt att ta hänsyn till är att du också måste möta ett kriterium för kreditvärdighet för att bli godkänd för personlig garanti. Även om det inte är mycket så kan privata långivare och fintech-företag under ansökningsprocessen be dig att skicka in en lista över alla dina tillgångar och skulder.

Med CapitalBox kan du på några minuter ansöka om företagslån utan säkerhet online med bara en personlig garanti och få ett svar samma dag. Alla svenska företagsägare med åtminstone sex månaders aktivitet och företagsbankkonto kan vara kvalificerade för kapital med en återbetalningsperod på upp till 24 månader.

 

Få ett företagslån utan säkerhet

Du ska alltid ha en plan för att betala tillbaka ett företafegslån för att finansiera ditt småföretag. Fråga alltid dig själv varför du vill ta lånet.

När du letar efter finansiering för din verksamhet är det viktigt att du tänker på vad som är viktigast för dig och din verksamhet på det här stadiet. Lånekostnaden kommer alltid att vara en faktor, men att ta an en ny klient, köpa utrustning som kommer hjälpa ditt företag att växa, investera i marknadsföring och anställa nya medarbetare kan vara en smartare investering för din verksamhet än att vänta på den lägsta räntan på marknaden. Det är ditt val.

 

Se till att du förstår lånevillkoren

Innan du tar ett lån, oavsett vilket slags lån, rekommenderar vi att du ser över ditt företag och dina finanser objektivt. Förstå att trots dina bästa ansträngningar och intentioner så finns det en möjlighet att dina företagsplaner inte går som du tänkt dig. Gå igenom alla villkor och deras potentiella effekt på ditt företag och dina personliga finanser längre fram.