Skapad den 2021.07.12
Uppdaterad den 2022.05.04

Vad är det snabbaste sättet att låna penar?

Företagslån erbjuds allt oftare vi nätet. Vissa varnar för dem och andra hyllar dem. Varningarna handlar ofta om att lånen är för dyra och att de som lånar ut är ohederliga. Hur ska du veta vad som gäller, speciellt om du har hamnat i en akut situation.

 

Du har ett akut behov av ett snabbt företagslån - vad gör du?

Ibland krävs snabba beslut av en entreprenör som skyndsamt måste agera för att hålla igång verksamheten. Det kan uppstå situationer som ej går att förutse trots god planering och framförhållning. Då kan ett snabbt affärslån kan vara en livräddare. Förutom bankerna, som varken är snabba eller enkla i sin administration när det kommer till företagslån för entreprenörer, finns det alternativa långivare som kan ge lån till företag inom några dagar.

 

Viktigt att tänka på om du hamnar i en akut finansiell kris!

Innan du tar ett snabbt ett snabbt företagslån på nätet, är det klokt att göra en analys av dina lånebehov och tänka till ytterligare ett varv:

 • Varför behöver du ett företagslån? 
 • Vilka andra sätt finns det att finansiera ditt företag utan att det kostar ränta och ditt eget personliga ansvar?
 • Om du behöver låna, hur mycket ska du låna? Tänk på att många banklån med kreditupplysning kan bidra till att din kreditvärdighet försämras. Dock kan du i förväg ansöka om flera lån online utan att din kreditpoäng påverkas.
 • Tänk igenom de finansiella konsekvenserna - vad blir månadskostnaden? När ska lånet betalas tillbaka? Ska du ta ett företagslån med säkerhet - vad innebär det? En del låneföretag erbjuder företagslån online utan säkerhet - vilka konsekvenser innebär det?
 • Konsultera den som sköter din ekonomi, om du har någon. Det är bra att få råd av någon kunnig som har insyn i företaget.


Jämför låneerbjudanden!

Ytterligare ett detektivarbete som du behöver göra för att göra ett så säkert val som möjligt, är att jämföra låneföretag. Marknaden har vuxit enormt på senare tid, och undvik att bli ”rånad” av en oseriös lånegivare eller gå med på ett dåligt lån för att du är desperat - se till att jämföra flera låneerbjudanden! Det finns legitima, seriösa lånegivare som håller hög kvalitet och som ger dig företagslån snabbt.

Vad ska jag jämföra?

Eftersom du vill söka det bästa möjliga företagslånet, ska du titta på följande faktorer:

 • Vilket låneföretag har den lägsta avgiften?
 • Vad blir räntan?
 • Hur ska jag återbetala?
 • Vad händer om jag inte betalar en månad?
 • Vad blir månadskostnaden för själva lånet och amorteringarna? Vill jag ha en fast månadskostnad som jag kan förutse eller spelar det ingen roll?
 • Läs kundernas omdömen på nätet för att bilda dig en uppfattning om företaget. 

Ansök om företagslån där du känner dig mest bekväm efter det du gjort din analys av ditt lånebehov och din jämförelse. Vi på CapitalBox är seriösa och erfarna team är beredda att hjälpa dig och ditt företag.  Oavsett om du har frågor av allmän natur, om ansökningsprocessen eller frågor om återbetalning står vårt team klart att ge dig och ditt företag bästa möjliga kundtjänst på telefon eller via e-post.

 

För- och nackdelar med snabba företagslån

Fördelar

 • Ett företagslån är smidigt och relativt enkelt, jämfört med att ta ett lån från en bank eller en investerare. Bankernas kräver ofta både hängslen och livrem vad gäller administration. Tar du ett företagslån, slipper du mycket av pappersarbetet.
 • Investerare är kända för att vilja ha insyn i företaget och vilja vara med och styra. Fördelen med ett företagslån till ditt småföretag är att du slipper ha att göra med investerarens inblandning - du får in pengar snabbt och behåller samtidigt kontrollen över ditt företag. 
 • Du sparar tid! Tiden för entreprenörer - speciellt småföretagaren - är ofta knapp och de flesta har inte månader att processa låneansökningen med möten, väntan, löften, väntan, osv. 
 • Du slipper stress! För en del småföretagare handlar det också om den egna hälsan - ekonomisk stress är en stark, negativ kraft.
 • Nackdelar
 • Räntan är högre. Men, i och med att så många låneföretag etablerat sig på marknaden, har bankerna fått lov att konkurrera med bl.a räntan och många personliga banklån har högre ränta än företagslån idag.
 • Den största nackdelen med företagslån är att det kostar pengar att låna, hur du än gör. Var noga med att läsa allt i avtalet och kontrollera om de är godända av finansinspektionen så att du inte åker på några obehagliga överraskningar.

 

Hur kan jag påverka låneföretaget så att min ansökan går snabbt?

Nystartade bolag kan ha svårare att få lån då de inte visat prov på lönsamhet.

För att förbättra din position, behöver du ha en välskriven affärsplan med en tillhörande och långsiktig budget. Du ska ha kunskap om ditt företags ekonomi, om dina konkurrenter, om marknaden och om dig själv som företagare eftersom du och ditt företag är starkt sammankopplade.

Dina privata finanser bör också vara ordnade. Ju tidigare du förbereder dig, desto enklare blir det om en akut situation skulle uppstå.

För det lite äldre och stabilare företaget, räcker det oftast att ha någon form av säkerhet, t ex ett hus men det finns också utlånare som inte kräver något i säkerhet. 

Dags att sätta igång! Möjligheterna är många och det är du som sitter vid rodret, även om det är klokt att ta hjälp av de omkring dig så att du känner att ditt beslut väl genomtänkt från flera håll.