Skapad den 2021.09.24
Uppdaterad den 2022.04.19

Allt du behöver veta om refinansiering av företagslån

Refinansiering är att samla flera lån i ett enda lån, dvs. att ta ett större lån för att betala av flera små. Vanligtvis kan du sänka dina kostnader en hel del genom att ta ett refinansieringslån, särskilt om räntan för de krediter du vill lösa med det nya lånet är hög.

Beroende på företagets ekonomiska situation kan ett refinansieringslån till och med innebära att du får pengar över till nya, viktiga investeringar.

 

SAMLA FÖRETAGETS LÅN HÄR

 


Fördelar och nackdelar med att refinansiera företagslån

I den här artikeln går vi igenom fördelarna och nackdelarna med att samla företagets lån i ett större lån och hur det går till.

 

Fördelar

Lägre totalkostnad för lånen: Varje tiondels procent lägre ränta kan innebära att totalkostnaden för lånen minskar med tusentals kronor.

Bättre kassaflöde: Eftersom företagets månadskostnader minskar frigörs rörelsekapital som du kan använda till att köpa in ny utrustning, fylla på lagret, anställa personal etc.

Tillgång till mer kapital: Beroende på företagets ekonomiska situation kan du få ett refinansieringslån som inte bara räcker till att betala av företagets gamla skulder, utan även ger dig tillgång till extra rörelsekapital.

Enklare hantering: Det är enklare att bara ha ett lån att hålla reda på än att varje månad betala fakturor till en mängd olika långivare. 

 

Nackdelar

Vissa långivare kräver säkerhet för lånet: Även om de lån du ska lösa är blancolån kräver vissa långivare någon form av säkerhet för det nya lånet, till exempel en fastighet, ränta, värdepapper eller bankmedel. CapitalBox kräver ingen säkerhet, utan endast att en av företagets ägare går i personlig borgen för lånet.

 

LÄS MER: VAD MENAS MED ETT LÅN UTAN SÄKERHET?

 


Låna pengar till att betala lån: På sikt blir det visserligen billigare att samla flera lån i ett enda lån, men ett lån innebär alltid extra kostnader, så om du kan betala av lånen på något annat sätt är det förmodligen bättre för företaget.

 

Hur går det till att samla lån?

Stegen för att ansöka om ett refinansieringslån är ungefär desamma oavsett vilken långivare du vänder dig till. Så här förbereder du dig:

 

Samla ihop all information om företagets lån

Ta reda på månadskostnad, ränta och kvarstående skuld för de lån du vill lösa. Se till att du får bättre villkor för det lån du ska använda för att lösa de gamla lånen.

Med ett lån från CapitalBox kan du refinansiera de flesta typer av skulder, bland annat checkkrediter, smålån och kreditkortsskulder.

 

Ha uppgifter om företagets ekonomi tillhands

När du ansöker om ett lån behöver du kunna visa att företaget klarar av att betala lånet.

Här är några exempel på uppgifter som långivare vanligtvis vill se i samband med en låneansökan:

  • Leverantörsskulder
  • Kontoutdrag
  • Årsredovisningar
  • Uppgifter om nuvarande skulder
  • Affärsplan
  • Utnyttjade krediter

 

Läs lånevillkoren noga

Se till att du förstår lånevillkoren och att låneerbjudandet är rimligt i förhållande till vad pengarna ska användas till, dvs. lösa flera gamla lån och skulder. Jämför faktorer som ränta, månadskostnad och total lånekostnad.

 

När bör man överväga refinansiering?

Att samla företagets lån och krediter i ett större lån kan vara en bra lösning om du vill minska de totala månadskostnaderna, om du planerar att köpa in ny utrustning eller om du vill ha bättre överblick över företagets utgifter (det är lättare att hålla koll på ett större lån än många små).

Räkna på vad kostnaden skulle bli för ett nytt lån, om det leder till lägre utgifter och i så fall med hur mycket. Refinansiering är inte alltid rätt lösning, men det är ofta ett bra alternativ om du vill få ner månadskostnaden för företagets skulder.

 

Vi vill att du ska bli framgångsrik!

Hos CapitalBox kan du låna från 20 000 upp till 3.5 miljoner kronor med en återbetalningstid på upp till 48 månader. En nyhet är att vi även erbjuder refinansiering av gamla lån så att du kan fokusera på det som är absolut viktigast – att få företaget att växa! Det senaste året har varit extremt tufft för de flesta branscher och genom att erbjuda företag en möjlighet att samla sina lån i ett större vill vi ge dem bättre förutsättningar att få fart på verksamheten när marknaden återgår till det normala.

Vårt uppdrag är enkelt: att snabbt erbjuda finansiering till små och medelstora företag när de behöver det som mest. 

CapitalBox är ett av Sveriges ledande fintechbolag och vi erbjuder nu även refinansieringslån. Om du har lån sedan tidigare rekommenderar vi att du ansöker om ett refinansieringslån och undersöker om du kan få bättre lånevillkor hos oss. Vi tar hand om hela processen, inklusive betalningen av din skuld till den tidigare långivaren.

Vanligtvis innebär ett refinansieringslån att månadskostnaderna blir lägre. Att se över sina gamla lån kan med andra ord vara ett enkelt sätt att få pengar över till att expandera verksamheten. 

Ansök om ett refinansieringslån och se om du kan få ner månadskostnaden för företagets skulder. 

 

ANSÖK OM ETT REFINANSIERINGSLÅN