Skapad den 2020.11.24
Uppdaterad den 2022.04.19

Så här löser du likviditetsproblemen under pandemin

Vi är mitt uppe i en andra våg av covid-19, vilket kan få allvarliga konsekvenser för många mindre företag. De flesta företag kämpar för att hålla affärerna igång, samtidigt som man gör allt man kan för att skydda personalen och kunderna. Ingen vet vilka konsekvenser pandemin kommer att få för ekonomin i stort, men de flesta företag kan behöva vidta åtgärder för att minska de ekonomiska riskerna. Här följer några tips om hur du håller kassaflödet igång. 

Gör det så lätt som möjligt för dina kunder att betala 

De flesta människor är vanemänniskor. Erbjud därför alla vanliga betalsätt så att dina kunder kan betala som de brukar göra. I dessa pandemitider föredrar de flesta kontaktlösa kortbetalningar!

 

Erbjud hemkörning

Om du driver en restaurang rekommenderar vi starkt att du erbjuder hämtmat. Det efterfrågas av många och visar att du tar ansvar. Att göra reklam för goda take away-rätter är också ett bra sätt att få nya kunder att upptäcka din restaurang. 

Tips: Ta kontakt med något av alla företag som är specialiserade på hemkörning av mat. 

 

Fakturera snabbt

Det tar alltid några dagar från det att du skickar fakturan tills pengarna kommer in på kontot, så försök att fakturera dina kunder direkt efter leverans (eller i förväg om det är möjligt). Eventuella frågetecken kring fakturan är dessutom lättare att reda ut när du har allt i färskt minne. Skicka fakturan elektroniskt, inte per post. Det påskyndar hanteringen och gör det lättare för dig att spåra alla transaktioner. 

 

Minska kostnaderna

Kontrollera alla möjligheter att minska kostnaderna, till exempel genom att byta leverantörer eller förhandla ner hyran. Prenumererar du på tjänster som du inte behöver? Eller kan du byta till ett billigare telefonabonnemang? Ta en titt på dina kostnader och se vad du kan göra för att få ner dem. 

 

Att klara av ekonomin under coronapandemin är inte det lättaste. Även om tipsen ovan kan vara till hjälp kan det svara svårt att få pengarna att räcka till, och de flesta företag behöver stöd. Ett alternativ är att ta ett företagslån från CapitalBox. Vi erbjuder företagslån på upp till 3.5 miljoner kr med en betalningstid på upp till 4 år.

 

Ansök här