Skapad den 2021.10.04
Uppdaterad den 2021.12.15

Så finansierar du utrustning och material till ditt företag

De allra flesta företag är beroende av nytt material och ny utrustning, det kan vara allt från byggutrustning som skyddsmaterial och stora maskiner, kameramaterial och andra tekniska produkter eller software-program och utrustning. Hur du finansierar utrustning och material i företaget beror förstås först och främst på företagets ekonomi, men också vilket slags företag du driver och storleken på företaget. I den här artikeln tar vi reda på hur man bäst finansierar utrustning och material, vilka möjligheter du som företagare har till företagsfinansiering av utrustning och hur det går till. 

 

Hur kan den senaste utrustningen få ditt företag att växa snabbare? 

Oavsett om du driver frisörsalong, byggfirma eller logistikföretag så krävs det utrustning och material för att företaget ska kunna operera. Som företagare och ägare av en frisörsalong krävs det att du har stolar till dina kunder, all nödvändig utrustning som krävs för klipp, färg, tvätt och fön, inredning till salong, mjukvaruprogram till fakturering, betalning, bokning, och mycket, mycket mer. Samma sak gäller för de allra flesta industrier, och framförallt företag som arbetar med logistik, transport, bygg, eller de verksamheter som involverar någon form av fysisk aktivitet eller fysisk kundkontakt.  

För att kunna följa med i utvecklingen, både fysiskt och tekniskt, så är det väsentligt att företags utrustningen är uppdaterad och fungerande. Låt oss säga att du driver en fotostudio, för att vara attraktiv för kunderna och för att kunna få vinst för ditt arbete, så krävs det att till exempel dina kameror och skrivare är moderna och av hög kvalitet.  

Utveckling av utrustning och material gör att du som företagare kan optimera både när det kommer till kvalitet och hastighet, vilket gör att du kommer att kunna klara av fler arbetsuppgifter snabbare och därmed större omsättning. 

 

Olika sätt att finansiera utrustning och material 

När du som driver företag behöver uppdatera eller köpa in ny utrustning till din verksamhet så finns det olika sätt att finansiera detta på.   

 

Företagsleasing

Om du använder dig av leasing, får du tillgång till utrustning som företaget kan hyra under en bestämd tid. Att hyra eller leasa utrustning är ett fenomen som blivit allt mer populärt, bland såväl privatpersoner som företag. Det är snällare mot miljön eftersom vi undviker onödig nyproduktion, och utrustningen får maximal livslängd.  

Du kan leasa allt från bilar och andra fordon till IT utrustning. Fördelen med leasing är att du inte behöver investera en stor summa pengar vid köp av utrustning, utan istället betalar en så kallad leasingavgift. Denna kan dock bli dyrt med tiden och utrustningen du använder är bara till låns.  

 

Avbetalning 

Att köpa något på avbetalning är mer eller mindre detsamma som att låna pengar. Du köper alltså utrustningen, och gör sen avskrivningar. Fördelen med avbetalning om man jämför med leasing, är att du äger utrustningen när du har betalat av pengarna.  

 

Företagslån

Det tredje alternativet för finansiering av utrustning till företag är ett så kallat företagslån. Ett företagslån kan användas för investeringar som till exempel utrustning till ditt företag. Det vill säga att du kan ta ett företagslån till att köpa en ny bil till företaget, uppdatera IT utrustningen eller köpa kontorsmöbler till det nya kontoret. Det är viktigt att jämföra olika lån för att se vilket lån som passar ditt företag och företagets ekonomi bäst. Ett företagslån kan börja på så små belopp som 20 000 och röra sig upp mot 3.5 miljoner kronor. Ofta har företagsfinansiering i form av företagslån en kortare återbetalningstid än andra lån, vilket innebär att lånet är ett alternativ till temporära utgifter såsom oförutsedda kostnader eller investeringar. 

 

Vilket finansieringsalternativ som passar bäst till just ditt företag beror både på företagets storlek, ekonomi och syftet med finansieringen. Väg därför för och nackdelar med ovanstående alternativ, innan du väljer rätt finansiering till utrustningen för just ditt företag. 

 

Hur kan företagslån användas i förbindelse med finansiering av utrustning?  

Om du behöver uppgradera eller köpa ny utrustning eller nytt material till ditt företag, så kan du använda ett företagslån för att finansiera köpet. Ett företagslån tillåter dig att göra en investering i nödvändigt material, även om företaget inte har tillräckligt med pengar att lägga ut för utrustningen där och då.  

 

Vad för slags utrustning och material kan finansieras med ett företagslån? 

Med hjälp av ett företagslån kan du låna det mesta inom utrustning till ditt företag. Ett företagslån är inte bundet till ett specifikt objekt eller syfte, och därför kan det användas till den utrustning som behövs införskaffas i just ditt företag. Det spelar alltså ingen roll om det rör sig om frisörstolar, nya höj- och sänkbara skrivbord, en bil eller andra fordon. Så oavsett om du driver företag inom byggbranschen, grossist eller detaljhandeln, eller inom städ och rengöring, så är företagslån ett alternativ till företagsfinansiering. Det du bör tänka på innan du tar ett företagslån är att återbetalningstiden ofta är relativt kort, så du eller företaget ska vara säkra på att pengarna kan betalas tillbaka inom tidsfristen.