Skapad den 2020.05.26
Uppdaterad den 2022.05.10

Korttidslån för företag

Finansiering för små- och medelstora företag håller på att utvecklas och idag finns många alternativ till finansiering. Traditionellt har man lånat större summor över långa perioder, men även det sättet att tänka ekonomiskt har förändrats. Idag skräddarsyr många sina lån efter det behov man har och korta lån för specifika ändamål har blivit allt vanligare. 

Korttidslån

Ett korttidslån passar för dig som behöver låna en mindre summa pengar under en kort tid. Vad som menas med kort tid, varierar, men ofta ansöker företagare om ett korttidslån för ett speciellt syfte. Ett korttidslån kan ha en återbetalningstid på så lite som 7 dagar och som längst upp till några månader.

Det finns fördelar med den här typen av lån. Har man inte likvida medel, kan lånen fungera som en brygga över en period då någon annan lösning kanske inte är möjlig. Dessutom kan de här lånen vara ”gratis”, såtillvida att lånet kommer vara räntefritt om återbetalningstiden är kort. Ytterligare något som utmärker korttidslånen är att handläggnings- och utbetalningstiden är snabb.

 

Vad krävs för ett korttidslån?

Din kreditvärdighet ligger alltid till grund för beslutet att bevilja dig ett lån och den är också avgörande för hur högt belopp du kan låna samt hur räntekostnaden läggs upp. Villkoren skiljer sig åt mellan olika långivare, så det lönar sig att skanna marknaden för att hitta en långivare som passar dina behov,

Har du betalningsanmärkningar, finns det låneinstitut som ändå beviljar lån. De ser gärna att du inte dragit på dig några nyare betalningsanmärkningar under de senaste 6 månaderna och ju längre ”fläckfri” period du har bakom dig, desto bättre. Långivare brukar vara tydliga med om de accepterar betalningsanmärkningar eller ej, så se till att du söker hos rätt långivare. Annars tas en kreditupplysning i onödan, vilket är ett minus för dig och leder till ännu sämre kreditvärdighet.

 

När kan det vara lämpligt med ett korttidslån?

Trots en väl fungerande verksamhet, händer de att likvida medel sinar och behovet av kapital bli akut. Kassaflödet kanske är lågt samtidigt som du behöver köpa in lager eller utrustning, anställa nya medarbetare eller på annat sätt öka tillväxten. Alla kan vi hamna i en situation som gör att vi behöver låna pengar snabbt och smidigt och då kan utan tvekan ett korttidslån vara värt att fundera över.

Ett korttidslån behöver inte ha med någon negativ ekonomisk situation att göra. Du kanske behöver ett korttidlån för att förverkliga en affärsmöjlighet som plötsligt uppstått och som kräver att du agerar snabbt.

 

Tänk igenom före

Det viktiga är att du inte förhastar dig, utan tänker igenom beslutet noga - även om det känns akut. Lånet ska, - likt alla lån - betalas tillbaka. 

Även om ett lån är räntefritt, kan det tillkomma avgifter som du behöver ta med i beräkningen och det tillkommer ofta uppläggningsavgifter och andra administrativa kostnader som du behöver ta med i beräkningen.

Vårt råd är att du avsätter tid till att enbart koncentrera dig på att kalkylera på lånet, göra de förarbete som alltid krävs för lån, se över marknaden, välja ut långivare och ta den första kontakten. Då har du undvikit att fatta ett förhastat beslut som kan stå dig dyrt och kan istället känna dig nöjd med att du är väl förberedd inför ansökan. Hos CapitalBox kan du få ett korttidlån utan administrativt krångel eller långa väntetider. Ta kontakt med vår kundtjänst så lovar vi att göra det vi kan för att hjälpa dig.