Skapad den 2022.10.24
Uppdaterad den 2022.10.24

Gå från det lilla till det stora - hur du får ditt företag att växa.

Föreställ dig att har dubblerat din verksamhet - oavsett vad du befinner dig just nu. Det kan vara en svår tankeövning som kräver ett helikopterperspektiv. Att expandera är inte en enkel ekvation, som bara innebär att du tjänar dubbelt så mycket pengar eller levererar dubbelt så många varor. Det kräver tankeverksamhet och analys. Det kräver framsyn och trendkänslighet och det kräver mod.

 

Formulera din dröm

Skriv ned, rita, skissa och fundera på vad du vill med ditt företag. Det är inte ovanligt att vi startar företag utifrån en idé eller en produkt utan att ha funderat på hur tillväxten ska se ut - man har fullt upp med nuet och de vardagliga bestyren som ett företag kräver. Men, du bör ha en tydlig dröm och vision för ditt företag. När du skissat på din vision, bör du forma en strategi för hur du ska nå dit. Dela upp din strategi i mindre steg för att du ska kunna hantera din resa mot målet.

 

Sätt mål

Du ska inte ha för många mål. Fokusera på ett par mål och lägg upp delmål under varje. Delmålen är avstämningspunkter där du uppnått något som gör att du flyttar dig närmare målet. Alla åtgärder ska leda till att du flyttar dig närmare målet, annars är det slöseri med tid. Bedriv en daglig disciplin och implementera bara det som ingår i din tillväxtstrategi – inget annat. Detta behöver vara din första, och högsta prioritet, och du behöver ge den allt!

 

Dina medarbetare är din viktigaste tillgång

Du gör inte din företagsresa på egen hand; dina medarbetare är viktiga medresenärer och avgörande för att ditt företag ska nå sina mål. Ta hand om de du har och som har rätt kompetens. Se till att de trivs på arbetsplatsen och att de känner att deras arbetsuppgifter utmanar dem. Involvera dem i dina planer och drömmar.

 

De du ännu inte har anställt kräver sitt: gör en tydlig kravspecifikation som du utgår ifrån när du väljer ut dina nya kollegor. Anställ personer som har rätt attityd, motivation och engagemang. Dessa egenskaper ger resultat tillsammans med kunskaperna som de besitter. Välj personer som delar ditt företags värderingar och visioner. Fundera också på om ditt företags värderingar och varumärke attraherar den typ av medarbetare som du vill ha. Det är också viktigt att du anställer personer med kompetenser som inte liknar dina egna.

 

Var öppen för ny kunskap

Man lär sig så länge man lever! Det finns alltid ny kunskap att inhämta, inspireras av och forma nya idéer av. Nyfikenhet är en tillväxtfaktor; den skapar ett driv och en hunger att ta reda på mer. Här kommer några förslag på hur du kan driva företaget med upptäckaranda:

  • Låt personalen dela med sig av vad de lärt sig varje vecka, beskriva den nya kunskapen och se till att ni dokumenterar era idéer.
  • Skapa en lista över saker du vill lära dig och som är bra för företaget. Prioritera och fokusera sedan på listan och tidsbestäm när du ska ta dig an dina punkter.
  • Lägg in ”experiment” som en del av företagets utveckling och strategi. Var inte rätt att testa idéer även om alla idéer inte kommer att bära frukt.
  • Ta reda på dina kunders ”svordomar”. Företag som växer snabbt lyssnar på vad kunder retar sig på, hittar lösningen och skapar mervärde och eventuellt nya produkter.
  • Rätt marknadsföring ger dig fler kunder så du kan växa. Skapa en genomtänkt marknadsplan tidigt och gör marknadsföring till en daglig aktivitet. Det är viktigt att du kommunicerar så att dina kunder förstår vilken nytta dina produkter eller tjänster kan ge dem.
  • Hitta andra marknader. Tänk på din produkt ur flera perspektiv för att hitta nya målgrupper. Även små anpassningar kan generera nya möjligheter.
  • Satsa på merförsäljning - gör dina kunder till återanvändare.
  • Ta hjälp av andra. Prata med andra som redan gjort tillväxtresan - fråga och lyssna.
  • Ta betalt! Det finns två bra sätt att tjäna pengar och växa snabbt på – hög volym eller att våga ta betalt. Om du har en produkt eller tjänst som kunden verkligen vill ha, kommer de vara villiga att betala för det med.

 

Capitalbox hjälper vi dig att växa; det är vårt mål! Vi vill vara din tillväxtpartner - hör av dig till oss om du har frågor och funderingar på hur just ditt företag kan expandera.